El Govern prohibeix les reunions de més de 10 persones per evitar la propagació del virus

El president Torra també ha anunciat 500.000 tests a les escoles entre el 15 de setembre i el 15 de novembre

Societat

El Govern prohibeix les reunions de més de 10 persones per evitar la propagació del virus
El Govern prohibeix les reunions de més de 10 persones per evitar la propagació del virus | Govern

ACN

El Govern ha prohibit les reunions de més de 10 persones en l'àmbit públic i privat. Així ho ha explicat el president, Quim Torra, en una roda de premsa amb la consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest dilluns a Palau.

Torra també ha anunciat 500.000 tests a les escoles entre el 15 de setembre i el 15 de novembre. El Govern imposarà mascaretes obligatòries per als alumnes majors de 12 anys, i situa la ratio a menys de 20 alumnes a les escoles. Torra ha demanat a l'Estat que reguli "immediatament" el subsidi de conciliació familiar. El president i Vergés han reclamat a la ciutadania que baixi l'activitat social per reduir la corba de contagis: "El país ha de posar-se a treballar i obrir les escoles".
 
"Avui posem en marxa l''operació setembre", ha dit Torra. El president i Vergés han insistit en reduir la interacció social i han anunciat diverses mesures, a les portes de la reobertura d'escoles i de la tornada laboral després de les vacances d'estiu. S'apliquen a Catalunya algunes de les mesures que ja hi havia en ciutats amb casos de rebrots, com ara Reus: es prohibeixen a tot el país les reunions socials de més de 10 persones, tant en l'àmbit privat com el públic. Hi queden excloses les activitats laborals, escolars i de transport.

El Govern també manté la distància de seguretat de metre i mig, l'ús obligatori de la mascareta, la higiene de mans i el tancament de l'oci nocturn, a més de les limitacions horàries de la restauració, i la prohibició de consum d'alcohol i tabac en els espais públics. Torra també ha dit que es demanarà una "declaració d'autoresponsabilitat de compromís d'aïllament" a la ciutadania.


Retorn a les aules


Pel que fa a l'obertura d'escoles, Torra convocarà per a demà un Consell Executiu extraordinari per presentar el pla treballat pels departaments de Salut i Educació, ja aprovat pel Procicat. La ràtio baixarà a un màxim de 20 alumnes a la primària, i a la secundària i les universitats hi haurà grups "més reduïts que habitualment".

A més, es faran mig milió de proves PCR a escoles i instituts entre el 15 de setembre i el 15 de novembre en un "cribatge poblacional" per ajudar a completar la informació sobre els contagis. La mascareta serà obligatòria per als majors de 12 anys. Per altra banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, presentarà al Consell Executiu ordinari convocat per dijous el pla de Transport.

Les mesures de moment, s'aplicaran els propers 15 dies, a l'espera de com evoluciona la pandèmia. "Hem de ser capaços d'aplanar la corba les properes setmanes", ha insistit Torra que, en aquesta línia, ha alertat que les manifestacions ara "no serien possibles" -quan falten tres setmanes per les mobilitzacions previstes per la Diada de l'Onze de Setembre. La consellera Vergés ha afegit que els bars podran obrir només la meitat de l'aforament tant a l'interior com a l'exterior.


Conciliació familiar


Torra també ha reiterat que s'ha de fer possible la conciliació familiar, quan pares i mares tinguin un fill o filla a casa perquè hagi estat contagiat o en contacte amb algun positiu per covid-19. En aquesta línia el president ha apel·lat el govern espanyol a regular "immediatament" el subsidi de conciliació familiar: "És increïble que faltin tres setmanes per la tornada a l'escola i no estigui regulat. Demanem a l'Estat que faci d'Estat".

Si no, Torra ha avançat que ja ha reclamat al vicepresident, Pere Aragonès, que "estudiï la possibilitat de tenir en marxa una alternativa". El Govern, doncs, es planteja un subsidi propi per a les famílies que no puguin anar a treballar en cas de tenir fills o filles a casa per una eventual quarantena: "Farem el que sigui perquè la ciutadania estigui tranquil·la, farem la despesa que calgui i el dèficit que calgui", ha emfatitzat Torra.

Finalment, Vergés ha conclòs que cal la implicació de la ciutadania per prendre consciència de l'escenari, i aconseguir que el 14 de setembre hi hagi "la millor situació possible" i encarar la tornada "massiva" a la feina i les escoles.

Argimon també ha estat contundent i ha advertit la ciutadania que Catalunya "ha retrocedit tres setmanes" sobre la corba de contagis i la situació de l'epidèmia del coronavirus.
 

Risc de rebrot

Actualment, el risc de rebrot a Catalunya és alt a tot el territori. Aquest indicador, elaborat a partir de diferents variables, ha anat augmentant en les últimes setmanes.

"Hem retrocedit tres setmanes", ha il·lustrat Argimon sobre la situació epidemiològica de Catalunya. "En els dies vinents apareixeran més casos i aquesta corba no ens agradaran. Serem el més proactius possibles. Però també necessitem la proactivitat de tot el món", ha destacat el secretari de Salut Pública.

"Ara mateix estem davant l'oportunitat i el repte de canviar aquesta tendència. Si volem tornar a l'activitat laboral i escolar hem d'actuar ara, amb la màxima anticipació. Perquè les mesures que apliquem triguen una o dues setmanes a mostrar el seu efecte", ha recalcat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Manifestacions per la Diada de l'11 de setembre

Les últimes mesures anunciades aquest dilluns pel Govern per intentar contenir els brots de coronavirus impedeixen qualsevol reunió de més de 10 persones, el que condiciona els plans de l'ANC i Òmnium Cultural per la Diada. Amb tot, fonts de Presidència de la Generalitat han afirmat que la prohibició de trobades de més de 10 persones arreu de Catalunya no afecta el dret de manifestació. Així, el Govern permetrà les mobilitzacions sempre i quan es respectin les mesures de distanciament, mascareta i higiene de mans. Pocs minuts abans, Torra havia advertit, en roda de premsa a Palau, que les manifestacions ara "no serien possibles". Falten tres setmanes per les mobilitzacions previstes per la Diada de l'Onze de Setembre, convocades per l'ANC, que enguany seran descentralitzades, amb concentracions físiques davant d'un centenar d'edificis de l'Estat.

Edicions locals