Els ajuntaments pendents de les peticions d'Educació per tenir espais alternatius a les escoles

Alguns alcaldes demanen més professors a les aules per garantir la qualitat educativa

Societat

Laura Ortiz

Els ajuntaments del territori encaren el retorn a les aules pendents de les peticions que el Departament d'Educació els pugui fer per garantir una certa normalitat a l'inici de curs.

Tot i que al juliol no es preveia que les escoles necessitessin espais fora de les seves instal·lacions –ja que es mantenien els grups– la reducció de ràtios a 20 alumnes podria obligar a crear més grups classe (sobretot en aquells centres amb ràtios més altes) i, per tant, a ocupar més espai. En aquest sentit, l'alcalde de Parets, Jordi Seguer, confirma que "estem pendents de les necessitats que ens demanin des d'Educació i disposats a col·laborar", apunta.

En el cas de Mollet, el regidor d'Educació, Raúl Broto, assegura que, tot i les dificultats de cedir lloc a equipaments municipals "estem disposats a col·laborar i a buscar espais el més propers que sigui possible als centres que així ho requereixin", diu. Amb tot, Broto reclama al Departament que avanci en la valoració d'aquesta necessitat. "Al juliol ja vam demanar que hi hagués un pla B i ara estem a menys de tres setmanes de començar el curs", lamenta el regidor, qui indica que Educació "encara no ens ha fet cap petició".

En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials d'Educació del Vallès Oriental i Maresme, Pere Masó, ha confirmat al diari  Som que el Departament està, ara per ara, valorant-ne la necessitat. "Inicialment, no preveiem que hi hagi grans necessitats, potser alguna puntual que intentarem solucionar amb els centres al llarg de la setmana vinent", diu Masó. De fet, la Secretaria General del Departament d'Educació, Núria Cuenca, explicava, durant el Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental que es va celebrar dimecres, que al territori "ja hi ha molts centres amb ràtios 20 i, encara que hagin de desdoblar algun grup, prefereixen reorganitzar espais a les mateixes instal·lacions i mantenir tota l'activitat en una mateixa escola", assegurava.

Qualitat educativa

Una altra de les demandes que van fer alguns alcaldes durant el Consell va ser el reforç de la dotació de mestres i professionals a les aules. A més de l'anunci a l'estiu de l'increment de plantilla amb gairebé 5.500 docents més a tot el país, Cuenca apuntava que a Catalunya "la plantilla de primària és generosa i la majoria de centres podran reorganitzar els professionals per cobrir els grups", deia.

Amb tot, José Antonio Montero, alcalde de Montornès, considera que no és suficient. "Hi haurà especialistes d'anglès o música, per exemple, que hauran de cobrir un grup i no podran fer les seves classes. Això posa en risc la qualitat educativa i per això dubtem que la dotació de professionals sigui suficient", considera.  

Pel que fa als casos d'alumnes que s'hagin d'aïllar i confinar a casa, el Departament assegura que disposa de les eines per facilitar les eines i continguts digitals, una situació, però, que durant el confinament no va quedar ben resolta. 

Actuacions en les entrades i sortides d'escola

Els ajuntaments estan treballant també en planificar actuacions per garantir la mobilitat segura en els horaris d'entrada i sortida a les escoles. Des d'Educació, se'ls han demanat actuacions per evitar aglomeracions i, en aquest sentit, s'està treballant amb les direccions dels centres per coordinar-les. "Farem actuacions a la via pública com per exemple pintar carrers per organitzar les files dels alumnes i plantegem alguns talls de carrers en hores determinades", apunta el regidor d'Educació de Mollet, Raúl Broto.

També està previst reforçar la presència de policia i Protecció Civil per controlar que es mantinguin les distàncies de seguretat, una mesura que també s'implementarà a Montornès. "No arribarem a totes les escoles i a totes les hores amb agents per això també apel·lem a la responsabilitat dels pares i mares", diu Montero.

Edicions locals