Més de la meitat de morts per Covid al Baix Vallès han estat ancians de residències

D'aquests, un 67% va morir al mateix centre residencial i un 25% a l'hospital

Societat

El col·lectiu de gent gran és un dels més vulnerables en la pandèmia de la Covid i les dades de mortalitat així ho corroboren. Segons les xifres de Salut, la població que ha registrat un nombre més elevat de finats ha estat la que viu en residències d'avis i àvies. En aquest sentit, i fent referència als municipis del Baix Vallès, del total de 266 morts registrats pel virus, 140 (el 52,5%) han estat persones que vivien en llars d'ancians. Mentre que els 126 morts restants formarien part de la població general.

Pel que fa al total de difunts residents, més de la meitat (67,8 %) haurien mort a la mateixa residència; el 25,7% a l'hospital o sociosanitari; el 0,7% al seu domicili i el 5,7% no estaria classificada la seva defunció.

De fet, l'elevada mortalitat a les residències va provocar que la Fiscalia obrís diligències d'investigació a tres centres del Baix Vallès, on, segons dades confirmades per Salut, durant les setmanes més crítiques es van registrar fins a 44 morts de residents. En el cas de Santa Rosa (Mollet) i Pedra Serrada (Parets), totes dues públiques i gestionades per la Fundació Sanitària Mollet, les morts es van concentrar al principi de la pandèmia. Pel que fa a Les Masies de Mollet gestionada per FIATC, Salut en va confirmar 10. Aquesta residència és, de moment, l'única de les tres investigades al Baix Vallès, a qui la Fiscalia de Granollers ha decidit arxivar la investigació per falta d'indicis de delicte.

En canvi a Mollet, la xifra de difunts ha estat més elevada entre la població general i no pas entre els residents. Dels 102 morts per Covid, 42 eren persones que vivien en residències. D'aquests, el 69% haurien mort a la mateixa residència.

Per contra, tot i que Salut no indica l'edat mitjana de les persones difuntes per Covid a la subcomarca, sí que es coneix l'edat mitjana dels casos confirmats de coronavirus, el qual en el cas de les persones que viuen en residències se situa en els 82,7 anys, sent les dones les que haurien patit més contagis, amb un 71,61 % dels casos. La xifra és similar a Mollet on la mitjana d'edat se situa en els 80 anys, sent un 65% dels casos confirmats dones.

Edicions locals