Noves imatges que confirmen l'assentament de llúdrigues al Besòs

El vídeo s'ha obtingut per mitjà de sistema fototrampeig

Societat

Noves imatges que confirmen l'assentament de llúdrigues al Besòs
Noves imatges que confirmen l'assentament de llúdrigues al Besòs

Quatre mesos després de l’obtenció de les primeres imatges que van evidenciar la reproducció de la llúdriga (Lutra lutra) –una espècie bioindicadora– a la conca del Besòs, es confirma que el mateix grup familiar continua vinculat al territori. Les imatges s'han obtingut gràcies als treballs de seguiment del projecte Observatori Rivus i a partir de la tècnica no invasiva del fototrampeig. En el vídeo difós s’observen dues cries, d’aproximadament 10 mesos d’edat, que al llarg d’aquest període han igualat, i fins i tot superat, la mida de la mare.

La supervivència de les dues cries, probablement un mascle i una femella, així com la seva continuïtat al territori, són dos fets molt rellevants per la consolidació i el futur de la població d’aquesta espècie a la conca del Besòs, després de la seva extinció durant la segona meitat del segle XX.

La línia de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera, dut a terme per l’investigador Arnau Tolrà i amb l’assessorament del doctor Jordi Ruiz-Olmo, es desenvolupa en el marc del projecte Observatori RIVUS i és fruit de la col·laboració entre la Fundació RIVUS, el Consorci Besòs Tordera, la Fundació Barcelona Zoo i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el patrocini de les empreses Grifols i Freudenberg.

L’estudi ha permès determinar així que la reproducció d’aquesta espècie es troba estretament relacionada amb la presència d’una bona qualitat de l’hàbitat. En aquest sentit, és durant l’època de cria que el paper bioindicador de la llúdriga pren encara més rellevància, precisament a causa de l’exigència de selecció de les àrees més idònies. D’entre els seus requeriments destaca la complexitat de l’hàbitat, la presència de refugis i la disponibilitat d’aliment, que constitueixen elements bàsics pel seu establiment al territori.

Edicions locals