Arriba el judici per calúmnies i injúries que enfrontarà l'alcalde Monràs i líders d'ERC de Mollet

El judici oral contra Oriol López i Albert Biescas es farà el proper 18 de setembre als jutjats penals de Granollers

Política

Arriba el judici per calúmnies i injúries que enfrontarà l'alcalde Monràs i líders d'ERC de Mollet FOTO: J.Abayà
Arriba el judici per calúmnies i injúries que enfrontarà l'alcalde Monràs i líders d'ERC de Mollet FOTO: J.Abayà

Mollet del Vallès

El pròxim 18 de setembre començarà el judici pel cas de presumptes injúries i calúmnies a l'alcalde, Josep Monràs, per part del portaveu d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López, i l'expresident d'ERC a Mollet, Albert Biescas per l'afer Decathlon.

López i Biescas estan acusats per una sèrie de declaracions que van fer durant una roda de premsa el juliol de 2017, per valorar la sentència que anul·lava l'adjudicació que havia fet l'Ajuntament a Decathlon el 2010 del solar on ara es troba la botiga d'esports. Una roda de premsa en què també van participar els aleshores regidors de Canviem Mollet. "Oriol López està acusat per unes opinions polítiques que qüestionaven la tasca del govern i l'Albert Biescas està acusat només pel fet de ser l'aleshores president d'ERC", ha denunciat Marta Vilaret aquest matí en una roda de premsa que ha ofert Ara Mollet ERC per denunciar el que el partit considera un "judici polític", segons paraules de la presidenta d'Ara Mollet, Meritxell Humbert.

Periple judicial

El judici del 18 de setembre arriba després de poc més de tres anys dels fets. Després de la roda de premsa sobre l'afer Decathlon del juliol de 2017, els serveis jurídics de l’Ajuntament van posar aquestes declaracions en coneixement de la Fiscalia de Granollers, que, mesos més tard, es querellava contra els dos membres del partit republicà en interpretar que s’hauria pogut cometre un delicte de calúmnies pel qual demana una multa d'uns 5.400 euros (una multa de 10 euros durant 18 mesos). També es querellava contra Marta Vilaret i Manel Sostres, també presents a la roda de premsa. Amb tot, durant la instrucció del cas es desestimaven les acusacions contra Vilaret i Sostres.

Paral·lelament, però, la tardor del 2017, l'empresa pública propietat de l'Ajuntament Mollet Impulsa contracta el bufet Martell Abogados, que porta la qüestió també als jutjats. "L'Ajuntament es volia assegurar que si la Fiscalia desestimava el cas hi hagués igualment un judici", opina la regidora Marta Vilaret. A través de Martell Abogados, López, Biescas i la mateixa Vilaret són citats a una acta de conciliació, pas previ a un judici, amb la qual no s'arriba a cap acord.

Així doncs, un cop la denúncia a la Fiscalia prospera, Martell Abogados, en representació de Josep Monràs, es presenta en el cas com a acusació particular. En aquest cas, es demana una multa de 10 euros al dia durant 24 mesos pel presumpte delicte de calúmnies (7.200 euros) i s'afegeix un suposat delicte d'injúries, alternatiu al de calúmnies, pel qual l'acusació particular demana una multa de 10 euros diaris durant 14 mesos. A més també demana 3.000 euros per danys morals a Josep Monràs. "L'acusació particular, que porta el despatx Martell Abogados, està finançada per l’empresa pública municipal Mollet Impulsa i per tant amb diners públics", denuncia Vilaret.

Durant el procés, Monràs i Ara Mollet van estar a punt d'arribar a un acord en què tant López com Biescas rectificaven públicament però les exigències que posaven sobre la taula els advocats de l'alcalde van fer impossible l'acord.

La presidenta d'Ara Mollet, Meritxell Humbert, denuncia que el cas és "una persecució per expressar unes opinions polítiques, per fer callar les veus crítiques per, i és un fet repressiu molt greu que crea un precedent perillós en la política molletana".

En aquest sentit, Humbert ha apel·lat a la resta de partits del consistori perquè "siguin valents i denunciïn aquesta injustícia perquè en aquest cas som nosaltres per més endavant poden ser ells", diu la presidenta d'Ara Mollet.
 

Edicions locals