Els consistoris baixvallesans no cediran els seus estalvis a l'Estat

Els romanents de les poblacions del territori sumen gairebé 18 milions d'euros

Economia

Els consistoris baixvallesans no cediran els seus estalvis a l'Estat
Els consistoris baixvallesans no cediran els seus estalvis a l'Estat

Laura Ortiz

La pandèmia de la Covid ha trastocat les arques dels ajuntaments, que en els darrers mesos estan fent mans i mànigues amb els seus pressupostos per fer front a aquestes despeses extraordinàries.

Precisament, el Ple del Congrés preveu votar aquest dijous el decret llei que inclou l'acord d'Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a l'ús dels romanents municipals i que fixa que els ajuntaments puguin usar part del superàvit per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus, uns estalvis que estan bloquejats des del 2013, quan va entrar en vigor l'anomenada llei Montoro de sostenibilitat financera. La condició per fer servir els estalvis, però, és que els consistoris cedeixin aquests diners al govern de l'Estat, un condicionant que no veuen amb bons ulls la majoria d'ajuntaments baixvallesans que han avançat que no tenen previst cedir el seu superàvit a les arques de l'Estat.

Què diu la proposta?

L'acord d'Hisenda i la FEMP preveu que els ajuntaments que cedeixin els seus romanents podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats. En total, es tractaria de 5.000 milions d'euros dels 14.000 acumulats. Aquest any se'n tornaria el 40% i l'any que ve la resta. La quantitat restant es tornaria en un termini de deu anys a partir del 2022. Les entitats locals haurien de constituir voluntàriament un préstec a favor de l'Administració General de l'Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Els ajuntaments ho hauran de destinar a inversions "financerament sostenibles" en tres àrees prioritàries: agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura. L'acord també contempla crear un fons extraordinari de 275 MEUR amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat per compensar el dèficit del transport de competència municipal.

Uns 18 milions del Baix Vallès

El total d'estalvis dels municipis baixvallesans suma gairebé 18 milions d'euros (sense comptar Montornès, del qual no hi ha dades prou actualitzades). "El consens és que puguem usar lliurement els nostres estalvis sense que estiguin condicionats a les arques de l'Estat", diu Jordi Seguer, alcalde de Parets, i membre d'ERC, partit que ja va anunciar que els seus ajuntaments –Parets, Martorelles, Santa Maria i Sant Fost, al Baix Vallès– no cediran el romanent. Seguer considera que "els consistoris que sempre hem estat infrafinançats no podem ser ara els que traguem les castanyes del foc a l'Estat" i posa en dubte que tots aquests diners es retornin. "La situació econòmica és incerta i qui sap si hi haurà un canvi de govern els propers anys i perdem aquests crèdits", adverteix. Però la negativa a la proposta no entén de colors polítics i ajuntaments com el de Montornès, governat pels comuns, o el de la Llagosta, amb alcalde socialista, ja han anunciat que tampoc el cediran.

 

Edicions locals