Mollet, sense estalvis per fer front a les despeses de la Covid

L'Ajuntament acumula 3,6 milions d'euros negatius i és el municipi català amb un romanent més baix

Política

Mollet del Vallès

El Ple del Congrés preveu votar aquest dijous el decret llei que inclou l'acord d'Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a l'ús dels romanents municipals i que fixa que els ajuntaments puguin usar part del superàvit per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus. Però aquesta via de finançament amb la cessió del romanent a l'Estat, però, no serà útil per a aquells ajuntaments que no disposin de romanent.

És el cas de Mollet, que liquidava el pressupost de 2019 amb un romanent negatiu de més de 3,6 milions d'euros, una xifra que el situa com el municipi amb un romanent més baix de tot Catalunya, segons les dades publicades pel Ministeri d'Hisenda i les dades dels mateixos ajuntaments.

De moment, per finançar els costos Covid, la majoria d'ajuntaments han reordenat les seves partides de despesa. A Mollet, l'impacte en les arques municipals és, segons fonts de l'Ajuntament, d'1,5 milions, tenint en compte ajudes i diners que es deixen d'ingressar, als quals s'han de sumar uns 200.000 euros que s'han destinat a la compra de material preventiu Covid. El ple aprovava al maig una modificació pressupostària de 500.000 euros, que s'aconseguien minorant diverses partides del pressupost municipal la principal de les quals el fons de contingència local de 383.000 euros, a més de l'estalvi en despesa energètica i activitats al carrer que no es van fer.

La segona via de finançament, segons fonts municipals, són les ajudes extraordinàries atorgades per la Diputació de Barcelona.

Però, de quina manera es finançaran les despeses que pugui seguir generant la Covid? Segons l'Ajuntament, "no podem parlar de despeses futures perquè la situació és canviant i encara no coneixem l’import, però l'Ajuntament treballa amb un criteri de prudència en la despesa tot prioritzant els àmbits estratègics del Pla de Protecció Social i Reactivació Econòmica per la Covid", diuen.

Per tant, davant la impossibilitat de destinar-hi els estalvis, en cas necessari, el govern local no descarta recórrer al deute. "L’Ajuntament té una ràtio d’endeutament prevista per sota del que marca la llei", recorden. De fet, al juny, la manca de romanent ja va obligar el Consistori a demanar un préstec de més de 2,8 milions d'euros per poder fer front al pagament a proveïdors.

Edicions locals