Mor el ninotaire molletà Josep Antoni Fernández, 'Fer'

El degà dels humoristes gràfics de la premsa catalana ha mort als 71 anys

Cultura

Mor el ninotaire molletà Josep Antoni Fernández, 'Fer'
Mor el ninotaire molletà Josep Antoni Fernández, 'Fer' | David Rico

Mollet del Vallès

Un dels noms imprescindibles de l’humor català contemporani, el ninotaire molletà Josep Antoni Fernández i Fernández, Fer, ha mort aquest dilluns a l'edat de 71 anys.

Fins a aquest mateix dilluns i des del 1987, Fer publicava els seus ninots al diari El Punt Avui i ha estat director de revistes satíriques com El Papus o El Jueves. Impulsor del Premi Internacional d’Humor Gat Perich, el 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria vital i artística i el Micròfon de l’Any de Ràdio Mollet el 2019.

Arribat de la població lleonesa de Mansilla de las Mulas, des dels 4 anys, la família Fernández es va instal·lar a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Mollet situada on ara hi ha el Museu Abelló, que, precisament, acull una exposició antològica sobre la seva obra, Fer. L’humor amable, comissariada pel també dibuixant Kap (Jaume Kapdevila) i acosta l'espectador a l’obra d’un dels ninotaires més destacats del país.

Fer és autor de sèries memorables com Historias Fermosas, sèrie que va iniciar el 1972, traslladant al passat medieval l’actualitat que la censura no permetia dibuixar. “Els soldadets simbolitzaven els grisos i el castell el franquisme”, explica ell mateix en una entrevista sobre aquesta sèrie que encara ara es publica cada setmana a la revista El Jueves, publicació que també va acollir entre les seves pàgines les històries costumistes de la sèrie Puticlub.

Fer era fins al dia d'avui el degà dels ninotaires de la premsa catalana. El 1987 va acceptar substituir Cesc en la vinyeta del diari Avui, un espai que 33 anys després encara mantenia. A més, el molletà ha dibuixat en un gran nombre de publicacions, des de Don Balón a Illegal Times. Però, alhora, mai no ha deixat el seu vincle amb Mollet, i durant anys va col·laborar amb una vinyeta setmanal al diari Contrapunt, actual diari Som, un dibuix en què emprava el campanar de l’església de Sant Vicenç com a referent molletà, i on, a més de comentar amb humor els esdeveniments nacionals i internacionals, també va tenir l'oportunitat de ficar cullerada en l'actualitat molletana.

A partir de les 17 h d'aquest dilluns estarà al Tanatori de Mollet i demà dimarts se celebrarà una cerimònia a l'església Sant Vicenç de Mollet.

 

Edicions locals