El judici als membres d'ERC per injúries a Monràs queda vist per sentència

Fiscalia i acusació particular mantenen la petició de multes, però l'advocat de Monràs renuncia als 3.000 euros per danys morals

Política

El judici als membres d'ERC per injúries a Monràs queda vist per sentència
El judici als membres d'ERC per injúries a Monràs queda vist per sentència

Mollet del Vallès

El judici per presumptes calúmnies i injúries a l’alcalde, Josep Monràs, ha quedat vist per sentència. Aquest divendres al matí el jutjat penal número 2 de Granollers ha acollit la sessió en què, a més dels acusats, els membres d’Ara Mollet ERC Oriol López i Albert Biescas, hi ha participat també el mateix Monràs en qualitat de testimoni de l’acusació.

La fiscalia ha mantingut la petició d’una pena de 18 mesos mesos a raó de 10 euros al dia per a cadascun dels acusats per un delicte contra l'autoritat. L’acusació particular de Monràs ha demanat, en aquest cas, 24 mesos de multa per un delicte continuat de calúmnies o, alternativament 14 mesos per un delicte d’injúries. L’acusació particular, però, ha renunciat a la petició per danys morals a Monràs, que havia quantificat en una indemnització de 3.000 euros.

La confrontació de drets, per una banda, els de llibertat d’expressió i informació, que defensava l’advocat dels republicans, i de l’altra, el dret a l’honor, argumentat per l’acusació –Fiscalia i acusació particular de Monràs– ha planat durant les dues hores que ha durat la sessió, que començava amb més d’una hora i mitja de retard i després d’una roda de premsa en què l’exdiputat d’ERC Joan Tardà ha volgut donar suport als encausats.

L’advocat de Monràs i la Fiscalia han basat la seva acusació de calúmnies i injúries continuades en dos casos, que han constituït els dos blocs del judici: les declaracions per l’adjudicació de Decathlon i les relatives al conflicte pel centre de culte d’AlHuda.

El jutge només ha admès dos testimonis de l’acusació, Josep Monràs i Montserrat Carpio, funcionària de l’Ajuntament, que finalment no ha assistit per estar confinada per la Covid. En canvi, la defensa protestava pel fet que el jutge no hagi admès cap dels sis testimonis que havia presentat.

En les conclusions finals, l’acusació particular ha defensat que el “joc de paraules” que es va usar en les declaracions dels acusats com “”interessos obscurs” o “tracte de favor” es poden associar a delictes i tot i que “potser no es va nomenar directament el senyor Monràs però sí l’empresa municipal o l’Ajuntament” es poden considerar injurioses. A més ha considerat que “les acusacions falses no es poden emparar en la llibertat d’expressió”.

Per la seva part la defensa, ha demanat que l’acusació contra Biescas “decaigui” perquè “ell no va fer cap de les declaracions” considerades injurioses per l’acusació i “només va exercitar la llibertat d’informació” com a responsable d’ERC, en penjar –i no personalment– el text de la roda de premsa en què es va criticar la gestió de Decathlon. Sobre aquesta roda de premsa, la defensa també es mostrava “sorpresa” que només hi hagués a la banqueta dels acusats membres d’ERC, quan “el text d’aquella compareixença estava consensuat amb altres partits”, en referència a ICV, Podem i EUiA com a membres de Canviem Mollet. L’advocat ha acusat el lletrat de l’acusació particular de voler “transformar comentaris en delictes” i ha defensat que en les declaracions “no hi havia ànim d’injuriar sinó de fer crítica política”.

El judici ha quedat vist per sentència i, segons els advocats, la resolució es podria conèixer en un parell de setmanes.

Edicions locals