La Junta de Portaveus de Mollet rebutja la fusió entre CaixaBank i Bankia

La moció sobre la proposta d'una llei d'amnistia per als presos polítics no ha tirat endavant

Política

La Junta de Portaveus de Mollet ha tirat endavant una moció presentada per Mollet en Comú (MEC) de rebuig a la fusió entre Caixabank i Bankia. Per contra, la segona moció debatuda, presentada per Ara Mollet ERC MES, en defensa de la proposta de llei orgànica d’amnistia i de la resolució política del conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol no ha tirat endavant.

Entre altres, la moció presentada per MEC denuncia que la fusió bancària augmenta el fenomen d'exclusió ciutadana bancària de proximitat i una concentració en poques mans. Segons MEC, "es perd l’oportunitat de crear una banca pública, es perdran moltes oficines a territoris amb pocs serveis bancaris, i es posen en risc o es perden molts llocs de treball", consideren. En aquest cas, la moció ha rebut el suport de MEC, d’Ara Mollet Esquerra Més, Podem Mollet, Junts per Mollet i els vots contraris de PSC i Ciutadans. Els socialistes opinen que el govern de l'Estat "ha primat la protecció de l'interès del conjunt de la ciutadania, donant suport a l'estabilitat financera".

La llei d'amnistia, rebutjada

La segona moció debatuda ha estat una presentada per Ara Mollet ERC MES de suport a la proposta de Llei d’Amnistia impulsada per la plataforma ciutadana Amnistia i Llibertat, que ha d’arribar al Congrés dels Diputats, i que demana "la fi de la causa general contra l’independentisme i el republicanisme". En aquest cas, la proposta de llei defensa la posada en llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats, i l’anul·lació de les seves causes.

Aquesta moció ha rebut el suport del grup ponent, Ara Mollet ERC MES, i de Junts per Mollet, els vots contraris del PSC, Ciutadans i Podem Mollet i l’abstenció de Mollet en Comú. Els socialistes han defensat el seu vot negatiu amb l'argument que la proposta de Llei d’Amnistia no es correspon a la realitat legal i política del país. Per la seva part, Podem hi ha votat en contra perquè "la proposta del nostre partit no és l’amnistia sinó una reforma del codi penal, ja que és la solució més ràpida i efectiva perquè els presos surtin de la presó al més aviat possible". Davant aquests posicionaments, Ara Mollet considera que "els partits d'esquerres del plenari renuncien a la llibertat i a una solució pactada al conflicte polític que vivim després de tres anys d'empresonaments, exili i repressió", diuen els republicans.

Propostes que no es debatran al ple

Aquestes dues mocions es van presentar perquè es poguessin debatre i votar en el proper ple municipal. La seva exclusió de l'ordre del dia ha provocat novament les queixes tant d'Ara Mollet com de Mollet en Comú. "Com és habitual, d'altres mocions sí que arribaran a Ple, però no pas aquesta. No entenem per què el Ple de Mollet ha de restringir la llibertat d'expressió i la votació de mocions com aquesta quan sí que es pot fer a d'altres municipis", apunten des d'Ara Mollet sobre la moció de la llei d'amnistia.

Segons el criteri municipal, sí que passaran a ple una moció sobre les armes nuclears de Podem; i dues de MEC, una sobre l'adhesió de l'Ajuntament al Pacte de Teguise i una segona sobre la situació de l'atenció primària proposada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès. Els comuns havien presentat dues mocions més: la de la fusió de Bankia, que no ha estat admesa al ple, i una altra sobre transparència en la informació del pressupost municipal a la ciutadania, que només passarà com a prec i no serà votada.

Una altra de les mocions al ple serà la presentada per Cs Mollet sobre ocupacions.

 

Edicions locals