'El llibre de l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira és el nostre manual per guanyar'

Marta Vilaret va presentar el llibre 'Tornarem a vèncer' a la Sala Basart de Parets

Política

'El llibre de l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira és el nostre manual per guanyar'
'El llibre de l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira és el nostre manual per guanyar' | S.C.

La Sala Basart de la Cooperativa de Parets va acollir dimarts a la tarda la presentació del llibre Tornarem a vèncer (I com ho farem)–editat per Ara Llibres, de la cooperativa Som*–. L'obra ha estat escrita a quatre mans pels dos màxims dirigents d’ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, el primer des de la presó de Lledoners i la segona des de l’exili de Ginebra.

La paretana Carme Badosa va presentar l'acte en el qual la ponent principal va ser la molletana Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d’ERC, i que va cloure el batlle, Jordi Seguer.

Badosa va apuntar que el títol del llibre "parafraseja el president Companys quan es va dirigir a la multitud des del balcó de la Generalitat i va dir: 'Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a guanyar'". Així com que els autors van entendre l'al·legat final de Jordi Cuixart al Suprem –"Ho tornarem a fer!"– com "un acte de dignitat", però sobretot "com uns deures que ens posa a tota la ciutadania. Deures que els autors senten, però no només per tornar-ho a fer, sinó per fer-ho de manera que aquest cop el resultat sigui la independència de Catalunya".

El llibre de Junqueras i Rovira es divideix en tres parts. Primer "ressegueix allò que es va fer bé a la tardor del 2017"; després tracta "els errors i desencerts, i els factors que van jugar contra la causa independentista, i les causes del retrocés"; i la darrera part, en paraules de Badosa, "és la més estratègica d'ERC", en què cerquen "maximitzar les fortaleses i corregir les febleses".

Vilaret, per la seva banda, va arrencar demanant que no es normalitzi la situació dels empresonats i dels exiliats: "És molt humà normalitzar el que fa temps que passa i sembla que ja ens hi anem acostumant, però no ens hi podem acostumar mai". En aquest sentit va remarcar que "les condicions de repressió han dificultat aquest llibre, perquè és evident que l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira no poden tenir una relació fluida".

Sobre el contingut, va assenyalar que el llibre "és el nostre manual per guanyar". Un manual, però, que no cerca retrets: "Hem de revisar què va passar el 2017, però no ho hem de mirar amb clau de buscar culpables i traïdors".

La molletana també va exposar que "la tesi que defensen en aquest llibre és que l'1 d'octubre vam vèncer, perquè malgrat que l'estat va intentar-s'ho carregar per terra, mar i aire, vam aconseguir fer un referèndum; no van trobar ni una sola urna". Malgrat això, "el que tampoc se li escapa a ningú és que a partir del 3 d'octubre vam anar perdent gas i l'estat va anar guanyant terreny. I com és evident no ens en vam sortir a acabar culminant el procés". En aquesta línia, un dels objectius de l'obra és "veure, segons el nostre punt de vista, què no va sortir bé i per quins motius va ser així", va apuntar Vilaret.

"L'ideal és un referèndum pactat, però la nostra paciència tampoc és infinita"

Pel que fa a la manera de constituir la república catalana, Vilaret va remarcar que per a ERC "l'ideal és un referèndum pactat, perquè té la legitimitat automàtica de tota la ciutadania. Però malgrat que nosaltres hi seguirem treballant, la nostra paciència tampoc és infinita i no podem supeditar-ho tot a això".

Per aconseguir aquest referèndum pactat caldria prèviament, segons la ponent, "una majoria inapel·lable; no hem arribat encara a aquest 50% en unes eleccions. Per damunt de tot hi ha la democràcia i el que no farem és imposar la república catalana; el que volem és convèncer que la república catalana és el millor pels ciutadans".

Si aquesta via pactada no acaba reeixint, "també en necessitarem ser més per preparar-nos millor per si hem de tornar a fer un embat democràtic", va cloure Marta Vilaret.

Edicions locals