L'Ajuntament amplia el seu deute en un milió d'euros per tenir liquiditat i finançar les despeses de la Covid
El govern retalla partides per reforçar els ajuts en serveis socials i la neteja a equipaments municipals
La situació tensada de la tresoreria de l'Ajuntament de Mollet ha obligat el govern de PSC i Podem a incrementar l'endeutament de les arques municipals per fer front a les despeses sobrevingudes a causa de la Covid.
La manca de romanent i el deute que arrosseguen altres administracions envers el consistori molletà ha fet que l'Ajuntament hagi renovat i ampliat diverses operacions de crèdit per un valor de 6,4 milions d'euros.
En concret, el ple municipal aprovava dilluns la renovació de tres pòlisses de tresoreria pel termini d'un any: una de 2 milions d'euros amb la Caixa d'Enginyers, una d'1,4 milions amb el Banc Santander i una tercera amb el BBVA, que s'ha ampliat de 2 a 3 milions. Aquest increment d'un milió d'euros respon, segons la regidora d'Hisenda, Mireia Dionisio, a un criteri de "prudència", ja que el govern local preveu que enguany, amb la situació de pandèmia, es retardi el pagament de serveis "sobretot de la Generalitat", deia Dionisio. A més, davant la crisi de la Covid, l'executiu molletà va decidir ajornar el calendari fiscal i molts dels impostos s'ingressaran més tard del que és habitual. Malgrat tot, aquest augment d'un milió en pòlisses de crèdit, la regidora assegurava que "l'Ajuntament no arriba al sostre d'endeutament" que marca la llei.
El punt tirava endavant amb els vots a favor de tots els grups excepte Ara Mollet ERC MES, que s'abstenia. El regidor Manel Sostres criticava la gestió econòmica del govern molletà: "Cal augmentar els ingressos i apujar els impostos a aquells que poden pagar-ho", defensava el regidor de MES, qui també denunciava la manca de romanent de tresoreria i el "poc esforç per fer entenedors els números dels seus pressupostos" un punt en què assegurava: "Donen explicacions però els últims anys han fet que ja no els creiem. Han perdut tota credibilitat", etzibava.
En resposta, la regidora d'Hisenda es mostrava d'acord en el "discurs d'una política fiscal d'esquerres en què qui més té més paga" i convidava Ara Mollet a fer les seves propostes de cara a les ordenances de 2021.
Sobre les crítiques a la situació econòmica, Dionisio culpava la Generalitat de la manca de liquiditat de l'Ajuntament i assegurava que en serveis conveniats amb la Generalitat "només d'aquest 2020 ens deuen 2,4 milions d'euros que l'Ajuntament ha avançat i que encara no ens han pagat", assegurava.
Modificació de crèdit
Una altra font de finançament per sufragar les despeses Covid és el mateix pressupost de l'Ajuntament, que redueix partides d'una banda per incrementar-ne d'altres. En aquest cas, el ple va aprovar una modificació de crèdit de 123.588 euros.
Aquests diners s'han minorat de tres partides: les aportacions del que cobren mensualment els grups municipals; activitats culturals i desenvolupament econòmic, en concret de la partida d'ajudes als autònoms per la Covid, per a la qual s'havien previst 150.000 euros, dels quals només s'han gastat 60.000. "Vam fer una previsió a l'alça i a tothom qui ho va demanar se li ha atorgat", aclaria la regidora d'Hisenda, qui assegurava que han rebut aquests ajuts més de 300 comerços.
La destinació de tots aquests diners ha estat: incrementar en 53.000 euros les ajudes a les famílies a través dels Serveis Socials i reforçar els serveis de neteja a escoles i equipaments municipals d'aquí a finals d'any, un servei que té un cost de 70.300 euros.