Es crea un grup de consum a Mollet d'autoabastiment agroecològic

Els membres del grup de consum faran comandes d'aliments a productors agroecològics i de proximitat, i les recolliran en una sala de La Tramolla

Economia

Durant la presentació del grup de consum al Jardinet del Casal
Durant la presentació del grup de consum al Jardinet del Casal | S.C.

El mes de setembre es va començar a crear un grup de consum a Mollet del Vallès. Amb una sessió informativa que va tenir lloc el passat dimecres 16 al Jardinet del Casal, els tres impulsors –Marc Fernández, Laura Villar i Raquel Jiménez– van poder explicar el projecte a una vintena de persones que s'hi van apropar, amb l'objectiu de fer-les partícips del grup de consum.

Marc Fernández va explicar que l'objectiu principal és treballar per "fer un consum transformador recollint la idea dels grups de consum i de les cooperatives de consum de principis de segle i del cooperativisme obrer". Així que aquest grup funcionarà amb assemblees de manera autoorganitzada "per abastir-nos de productores locals amb uns certs criteris de transformació social".

Pel que fa a les productores amb les quals volen treballar, Fernández va assenyalar que "el criteri és que siguin productores el més local possible i dins d'uns criteris de transformació social. És a dir, que facin una producció respectuosa amb el medi ambient, amb el territori i amb els ecosistemes, i que es produeixi amb unes condicions de treball dignes". En definitiva, que compleixi amb els criteris "que vénen lligats a l'agroecologia, a l'economia solidària i al cooperativisme".

Ara per ara, ja han començat a establir contactes amb productores agroecològiques de Gallecs, de Martorelles i de Santa Perpètua de la Mogoda. En tot cas, el curs del grup de consum el dirigirà l'assemblea, formada per cadascun dels integrants del grup.

A mesura que es facin les primeres comandes alimentàries i que es vagi creant grup, la tasca serà "seguir reflexionant, seguir millorant el funcionament, seguir sent crítiques, seguir col·laborant amb les productores ampliant-les o pensant en altres llocs de repartiment, i fer altres activitats per anar sensibilitzant, divulgant i ampliant aquesta idea".

Punt de recollida de comandes a La Tramolla

El punt de recollida i repartiment de les comandes serà en una sala de La Tramolla (carrer Santa Bàrbara, 5). De fet, per a aquest dimecres al matí havien fet una convocatòria per endreçar i netejar la sala, "per tal d'habilitar l'espai on farem el repartiment de les cistelles".

La intenció és fer una compra conjunta entre tots els membres del grup de consum, "perquè així ajudem les productores a tenir una comercialització molt més estable i poder planificar millor la producció". Setmanalment rebran les comandes, i cadascú podrà anar a recollir la seva cistella a la sala de l'escola molletana d'arts escèniques segons les franges horàries que estableixin.

Marc Fernández, però, és conscient que "pot ser difícil per a tothom arribar a aquest espai, perquè és molt més fàcil fer la compra a sota de casa teva". Tanmateix, recalca que "com més gent siguem, també podrem obrir altres punts de repartiment".

Les persones interessades a formar-ne part del grup de consum molletà s'hi poden adreçar al mail grupconsummollet@gmail.com.

Edicions locals