La Taula Vallès Oriental Avança impulsa un Consell de la FP per al 2021

Jordi Manils: 'Cal dignificar i reforçar els estudis de formació professional al Vallès Oriental'

Economia

La Taula Vallès Oriental Avança impulsa un Consell de la FP per al 2021
La Taula Vallès Oriental Avança impulsa un Consell de la FP per al 2021

Segons tots els estudis, en menys de 10 anys la demanda de professionals formats en FP superarà la dels titulats universitaris. Amb aquesta premissa, el Consell Comarcal, per mitjà de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA), ha començat a treballar en la creació d’un espai de coordinació comarcal de la formació professional.

Es tracta d’un consell prioritari inclòs en el pla estratègic 2018-2025 de l'ens comarcal i que està previst activar l’any vinent amb l’objectiu de reforçar i dignificar aquests estudis i d’incentivar les vocacions professionals. “També hi ha la voluntat de planificar l’oferta d’FP des d’un punt de vista territorial, de comarca, de manera que cada ajuntament deixi d’anar per lliure i de competir amb els del voltant”, diu Jordi Manils, conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal.

Aquest consell serà un espai de coordinació comarcal de la FP –reglada, ocupacional i contínua– que contribueixi a la requalificació, millora de la competitivitat i reforç de la xarxa d’actors de la FP dual (impuls de convenis de col·laboració amb empreses, fomentar l'ús dels centres formatius en empreses, compartir espais i equipament, impartir els mòduls de pràctiques de les FP, etc.).

La idea és treballar de forma coordinada amb el Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers, un ens actiu a la ciutat pensat per impulsar aquest tipus d'estudis, amb una alta taxa d'ocupabilitat. “Aquest és un consell que funciona molt bé i que ha exercit el lideratge durant anys; ara la idea és ampliar-lo a nivell de comarca”, diu Manils.

De fet, en l'àmbit de Granollers, les Franqueses, Canovelles i la Roca, actualment hi ha una desena d'instituts que ofereixen estudis d'FP. Del nou consell en formaran part els centres educatius de la comarca que imparteixin FP, els ajuntaments que tinguin aquesta oferta al seu municipi, patronals, sindicats, el Consell Comarcal i l’Agència Catalana de la Formació Professional.

Actualment, la TVOA està en procés de valorar les característiques que ha de tenir el consell, que és “prioritari, entre altres coses, per dignificar sectors com la fusteria o la ferreria”. També ha posat com a element prioritari que tots els ajuntaments que tenen FP tinguin estratègies alineades. Per tirar-ho endavant, els alcaldes i regidors dels municipis amb aquesta oferta es trobaran el 13 d’octubre per marcar el pla d’acció per als pròxims anys.

El sector químic, prioritari

Entre els sectors que més es vol potenciar hi ha el relacionat amb la indústria química, un dels àmbits més potents econòmicament al Vallès Oriental. “En 10 anys es jubilaran el 20% dels professionals d’aquest sector, i caldrà personal format i qualificat per substituir-los”, diu Manils. Per això, afegeix, “cal reforçar aquest sector i planificar millor l’oferta d’estudis químics per adaptar-los a les demandes i necessitats reals de les empreses”.

Edicions locals