Oferta escènica de mínims a Mollet

Arts i Escena, promogut per l'Ajuntament de Mollet, va comptar el 2019 amb una vintena d'espectacles, mentre que Escena Gran (Granollers) en va contractar més de 150

Cultura

Oferta escènica de mínims a Mollet
Oferta escènica de mínims a Mollet | Víctor León

Sergio Carrillo

La Covid ha caigut com una llosa en el sector cultural, que ha vist com molts municipis anul·laven les seves programacions d'arts escèniques. Mollet ha estat un dels més dràstics en aquest sentit però la manca d'una oferta estable d'espectacles a la ciutat no és un mal del moment sinó que s'arrossega de fa anys.  Malgrat ser amb molta diferència la ciutat amb més habitants del Baix Vallès i ser la capital de la subcomarca, l'Ajuntament de Mollet no ha ofert els darrers anys una programació cultural comparable a la d'altres municipis de l'entorn.

Si bé per nombre d'habitants Mollet s'hauria d'emmirallar culturalment en Granollers, la diferència és molt notable. La capital vallesana compta amb una programació estable anomenada Escena Gran, que el 2019 va acollir més de 150 actuacions d'arts escèniques en diferents equipaments de la ciutat. Una xifra que és 7 vegades el nombre d'actuacions que va programar l'Ajuntament de Mollet durant el mateix any, emmarcat en el programa Arts i Escena.

En tot cas, no es tracta només de la diferència quantitativa. A Granollers, l'any passat, hi van actuar el Tricicle, Albert Pla, Doctor Prats, Antonio Orozco i molts altres artistes reconeguts arreu, mentre que a Mollet, a més de la minsa programació, tampoc hi ha una gran aposta per incloure-hi cares conegudes, tot i que sí que n'hi ha algunes puntualment.

Amb tot, cal tenir present, d'una banda, que l'Ajuntament granollerí també ofereix regularment xous musicals i teatrals al Gra; i d'altra banda, que l'Ajuntament de Mollet també organitza dos grans esdeveniments culturals cada any, com són el Sona Mollet –100% promogut per l'Ajuntament– i la MITMO –promogut per Galiot Teatre i coorganitzat pel consistori–. A més d'això, en el cas de Mollet l'oferta s'amplia amb iniciatives sorgides d'entitats o d'artistes locals com Al Ras, L'Arlequí o el teatre a la Sala Fiveller, entre d'altres.

Lluny de Parets

Mollet no s'emmiralla en Granollers, però amb la programació promoguda per l'ens local tampoc exerceix de capital cultural del Baix Vallès. De fet, Arts i Escena també queda lluny del cicle Els espectacles de Parets, que aviat farà 25 anys de programació estable, i que el 2019 va acollir 38 representacions musicals i teatrals –14 d'elles organitzades per l'associació de teatre infantil i familiar Rialles–. Entre les dues dotzenes d'actuacions per a adults, hi van passar cares tan reconegudes com Joan Pera, Pep Plaza, El Sevilla, Santi Rodríguez o Raul Pérez, entre d'altres, així com obres de teatre consolidades com Perduts...per elles –de Ramon Madaula–, De mares i filles –de Paco Mir– o El Tràmit –escrit per Fernando Trias de Bes i dirigit pel montmeloní Martí Torras–.

La programació molletana, per tant, s'apropa més aviat a les de municipis més petits com Montmeló o Montornès. Tots tres consistoris van programar una vintena d'espectacles teatrals i musicals l'any passat. Mollet, des d'Arts i Escena, que inclou el teatre infantil organitzat per La Xarxa; Montornès amb els programes Montbarri/Montornès aixeca el teló; i Montmeló amb les representacions a la Sala Polivalent, incloent-hi també les obres de La Xarxa.

A Montornès van comptar amb la participació de Dàmaris Gelabert o Guillem Albà com a cares més conegudes, així com una obra dirigida pel membre del tricicle Paco Mir –Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?– i una altra dirigida per Marta Buchaca –Només una vegada–.

Montmeló, per la seva banda, va oferir dues grans estrenes: La Pegatina hi va presentar la seva nova gira, després de preparar-la a la mateixa Sala Polivalent; i la producció d'Alberto San Juan i Jordi Évole sobre l'eutanàsia, Celebraré mi muerte, també va fer la seva primera posada en escena a Montmeló.

D'Arts i Escena, en aquesta línia, el més destacat van ser les obres ja mencionades de Ramon Madaula i Paco Mir, aquesta última organitzada per La Xarxa.

Propostes "de proximitat"

Sobre Arts i Escena, la regidora de Cultura, Mercè Pérez, explica que es tracta d'una proposta "de proximitat i amb voluntat d’arribar a tots els públics i franges d’edat, i alhora per donar l’oportunitat a la creació i producció molletana". També destaca que tenen en compte, a l'hora de programar, "tots els llenguatges escènics: dansa, teatre, lírica, música, cinema, pintura..."; i afegeix que se sent "especialment orgullosa del gran suport que fem a les entitats culturals de la ciutat. Tenim unes entitats molt creatives, molt actives i que fan espectacles de gran qualitat".

En tot cas, Pérez discrepa en què l'Ajuntament no contracta de manera regular artistes de renom i també declina comparar les programacions de Granollers i Mollet, però sí que assevera que l'agenda cultural molletana és "molt bona, variada i de gran qualitat". De fet, apunta que el Consistori va destinar 900.000 euros el 2019 a actes culturals. Per últim, assenyala que "un dels objectius és fer compatible el més comercial i allò que ens fa rumiar i descobrir nous horitzons culturals. És molt important apropar el públic a noves propostes escèniques".

Can Gomà, un teatre amb poc cartell

El teatre de Can Gomà és el gran espai escènic de què disposa la ciutat. Entre 2004 i 2010, l'Ajuntament hi va fer una forta inversió, que va superar el milió d'euros per remodelar-lo i adequar-ne tant l'accés, com el pati de butaques i l'escenari. Les entitats fan servir el teatre i La Xarxa hi programa actuacions infantils–concretament en van ser 5 durant el 2019–, però l'Ajuntament no hi ofereix una programació regular: l'any passat només hi van programar quatre actuacions a l'equipament, tot i que van ser els quatre plats forts del cicle Arts i Escena.

En aquest sentit, el mag molletà Pau Segalés considera "que tenim aquí un teatre que té un potencial increïble i que s'està desaprofitant una miqueta". De fet, també demana que es podria treballar per ampliar Arts i Escena: "Si ho comparem amb municipis com Montornès, Parets o Granollers... la programació de Mollet es podria potenciar moltíssim".

El novembre torna Arts i Escena

Sobre el futur més pròxim de la cultura a la ciutat en va parlar la regidora de Cultura, Mercè Pérez, en el darrer ple: "Estem elaborant una petita programació en què intentarem que la majoria dels artistes siguin locals o gent vinculada amb la ciutat i que presentarem en breu". També ha explicat a aquest mitjà que el nou Arts i Escena estava previst que arrenqués a l'octubre, però "la situació sanitària de Catalunya ens va fer, per prudència, endarrerir-ho al mes de novembre". Així que, el mes vinent, es reprendrà la programació cultural de l'Ajuntament, "respectant totes les mesures de seguretat i higiene que marca l’autoritat sanitària".

Per últim, Pérez reitera que han seguit apostant per la cultura tot i la Covid, amb el programa Oci a Casa. Gaudeix sense risc durant el confinament i amb el Refresc’Art, a la represa.

Edicions locals