L'escola guanya el pols al virus

Dels 7.300 alumnes que van començar el curs a Mollet només hi ha un 3,4% confinat

Societat

L'escola guanya el pols al virus FOTO: Sant Gervasi
L'escola guanya el pols al virus FOTO: Sant Gervasi

Laura Ortiz

Docents, alumnes, famílies, administracions. Tots els agents de la comunitat educativa s'han conjurat per poder tirar endavant el que de ben segur és el curs més atípic i complex del que portem de segle.

Malgrat les pors i incerteses inicials, i tenint en compte que el degoteig de confinaments serà inevitable en una situació de pandèmia activa, les dades mostren que l'escola manté a ratlla el virus. Dels 7.300 alumnes dels centres d'infantil, primària i secundària de Mollet, aquest dijous uns 250, un 3,4%, es trobaven en situació de confinament per algun cas positiu de Covid-19.

Un inici de curs complicat

Després de gairebé un mes de curs, la situació s'ha començat a normalitzar i els centres van assumint les noves dinàmiques. Amb tot, les setmanes prèvies al retorn a les aules van estar marcades per la incertesa. "Totes les dificultats que se'ns anaven plantejant les vam anar superant perquè el que volíem era reobrir les escoles", explica Jesús Doñate, director de l'Escola Montseny de Mollet.

I és que els canvis de directrius per part del Departament d'Educació poques setmanes abans de l'inici de curs van amoïnar els responsables dels centres. "Les instruccions no eren clares. Al juliol teníem un pla d'obertura previst i a finals d'agost hi va haver l'anunci del canvi de ràtios. Vam haver d'aturar les vacances i reunir-nos per redefinir tots els grups", explica Rosa Gutiérrez, directora de l'Escola Sant Gervasi, qui afegeix que "després es va tornar a canviar el criteri i, finalment, i després de parlar-ho amb inspecció dels Serveis Territorials d'Educació, vam organitzar-nos nosaltres seguint les línies del Departament", explica.

"Cada escola al final s'ho ha muntat com ha pogut", referma Anna Jiménez, mestra d'educació infantil de l'Escola Can Besora, qui afegeix que la "manca de directrius clares per part del Departament" va crear "neguit".
Aquest neguit, no només el van viure els responsables dels centres sinó també les famílies que, en alguns casos, s'han sentit arraconades a l'hora de planificar la tornada a l'escola. "Depenia molt de cada centre. Hi ha direccions que ho han planificat de manera molt quadriculada i sense tenir en compte el nostre parer i d'altres que ho han treballat més en comunitat i tot els agents hi hem estat implicats en les decisions", explica Conchi Cozar, portaveu de la coordinadora d'AMPAs de Mollet.

Sobre el paper del Departament, les famílies opinen que les directrius canviants han obligat els centres a fer les coses "a correcuita" però "gràcies a les organitzacions de les escoles la cosa ha anat força bé", consideren les famílies, que reconeixen el "gran esforç per  part del professorat". En aquest sentit, el director del Montseny reconeix que "cada escola és diferent i és molt difícil fer instruccions que serveixin a tothom per igual. Les millors decisions són aquelles que es prenen des del mateix centre perquè coneixem la nostra realitat", considera.  

Una lliçó dels més petits

Més enllà de tota la burocràcia, les directrius i els protocols, els veritables protagonistes d'aquest curs són els alumnes, uns infants, que, lluny del que podien preveure alguns, s'han adaptat de manera natural a la nova realitat a les aules. "Ens han donat una lliçó de vida. Ho estan fent tot acceptant els canvis i les normes sense drames", diu la mestra d'infantil Anna Jiménez.

L'ús de les mascaretes –en el cas de primària i secundària també durant les classes–, les normes d'higiene de mans i la pressa de temperatura són alguns dels nous hàbits que han hagut d'adquirir els petits. "Al principi se'ns feia una muntanya però ha estat tot molt més natural del que ens pensàvem", diu la directora del Sant Gervasi.

Precisament, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una visita feta la setmana passada a la comarca, posava l'accent en com funciona el curs pedagògicament parlant, més enllà de confinaments i desconfinaments i de les mesures sanitàries, que "no són el més important, sinó que gràcies a elles el curs funciona". "El curs serveix per educar, per formar. Per tant, volem saber com està anant la feina tradicional del centre de treball amb l’alumnat en les noves condicions", assegurava Bargalló.

De fet, insistia en el fet que, malgrat que hi hagi casos de contagis, el curs funciona i posava sobre la taula dades de l'Hospital de Sant Joan de Déu: el percentatge de positius de Sars-CoV2 entre l'1 i 7 de setembre d'infants atesos al centre hospitalari era del 2,5%, mentre que entre el 24 i 30 de setembre, amb el curs ja en marxa, era de l'1,4%. "Confirma que les escoles i els instituts són segurs, i que els casos positius tenen respostes ràpides", exclamava Bargalló.

Tot i el triomfalisme del conseller, les famílies consideren que hi ha una manca de docents per tirar endavant el curs amb garanties i denuncien que, en alguns casos, s'estan superant ràtios amb aules de més de 30 alumnes. 

Podeu llegir el reportatge complet en la versió en paper

 

Edicions locals