El Menhir i el castell de Sant Miquel, protagonistes patrimonials

També hi haurà activitats aquest cap de setmana al Museu Abelló, a Mons Observans i a la Cucurny

Cultura

Aquest cap de setmana se celebren a Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), una cita a la qual habitualment se sumen diversos ajuntaments baixvallesans. Un d'ells és el consistori molletà, que mitjançant el Centre d’Estudis Molletans (CEM) i el Museu Municipal Joan Abelló enguany organitzarà una visita teatralitzada al Menhir de Mollet.

La companyia de teatre local Shakespeare amb Llet farà aquest divendres (19 h) la visita teatralitzada al Jardí Literari de la Biblioteca de Can Mulà, on hi ha el Menhir, i traslladaran els assistents a finals del segle XIX de la mà de l’estudiós local Vicenç Plantada. Sota el nom de De les llegendes de la Pedra Salvadora a la descoberta del Menhir de Mollet, es donarà a conèixer, d'una banda, com en Vicenç Plantada es va interessar per la Pedra Salvadora, sent fidel a l'esperit de descoberta i recerca del romanticisme cultural de l'època; i d'altra banda, com un segle i quart més tard es va descobrir l'estàtua-menhir al pla de Les Pruneres.

D'altra banda, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni, el Museu Abelló farà jornada de portes obertes –divendres de 17 h a 20 h; dissabte d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h; i diumenge d’11 h a 14 h– i ha preparat una activitat familiar que es podrà fer durant tot el cap de setmana. El taller Dissenya la teva font modernista proposarà als participants dissenyar un retallable a partir de plantilles de la font modernista de la plaça de Prat de la Riba.

Ambdues activitats són gratuïtes, però cal reservar plaça prèviament contactant al correu [email protected] o al telèfon 93 544 50 99.

Les JEP a Montornès i Montmeló

Montornès i Montmeló són els altres dos municipis baixvallesans que participen de la JEP. Pel que fa a Montornès, dissabte es farà una visita guiada al recinte del castell de Sant Miquel, en la qual els assistents coneixeran els detalls de la present campanya d’intervenció arqueològica. Per facilitar-ne l’accés, els visitants pujaran en microbús fins al coll de Can Corbera i des d’allà, durant 20 minuts aproximadament, es desplaçaran a peu per la muntanya.

L’activitat començarà a les 11 h i tindrà una durada de 60 minuts. La proposta és gratuïta i per assistir-hi cal reservar plaça enviant un correu a [email protected] o trucant al telèfon 93 114 90 07 (de dilluns a divendres, de 9 a 13 h).

Diumenge el protagonisme serà per a Mons Observans –compartit entre ambdós municipis–. A les 12 h, la companyia Aura Cultura hi representarà l’espectacle Mercat d’esclaus. Un comerciant d’esclaus arribarà a l’assentament per vendre la seva mercaderia. Abans, a les 11 h, qui vulgui podrà caminar per l’espai de manera guiada. En aquest cas és imprescindible fer una reserva prèvia al web entrades.montornes.cat.

Per últim, Montmeló recordarà dissabte (11 h) l'antiga fàbrica Cucurny. Entre les activitats programades destaquen l’edició d’una publicació que recull imatges gràfiques i textos explicatius de la història d’aquest bé d’interès cultural, i la presentació d’una placa commemorativa a càrrec de les autoritats locals. L’acte inclou una exposició fotogràfica ubicada a la mateixa plaça que es complementarà amb una exposició de peces i objectes que s’elaboraven als forns de la fàbrica i que han estat cedides pels veïns i veïnes de Montmeló. Per finalitzar, es farà una visita guiada per donar a conèixer aspectes singulars de la fàbrica.

Edicions locals