ERC: 'La sentència clarifica el dret que tenim com a oposició a fiscalitzar i criticar el govern'

Els republicans es reivindiquen com a segona força i volen una taula de diàleg amb el PSC per treballar reptes de ciutat

Política

ERC: 'La sentència clarifica el dret que tenim com a oposició a fiscalitzar i criticar el govern'
ERC: 'La sentència clarifica el dret que tenim com a oposició a fiscalitzar i criticar el govern'

Laura Ortiz

"Amb aquesta sentència guanya la llibertat d'expressió, la democràcia i la política". Així de contundent s'ha mostrat Albert Biescas, expresident d'Ara Mollet ERC, en referència a la seva absolució i a la del portaveu de la formació, Oriol López, de l'acusació de calúmnies i injúries a l'alcalde de Mollet, Josep Monràs.

Després que dijous es conegués la resolució judicial, Ara Mollet ERC ha fet avui una roda de premsa per valorar la sentència, en què el jutge circumscriu les declaracions fetes sobre els casos del centre de culte d'AlHuda i l'adjudicació del solar a Decathlon "en l'esfera política". Unes manifestacions que, segons el magistrat, "no tenien com a intenció última ofendre l'honor i el prestigi públic del sr. Monràs sinó qüestionar i fiscalitzar determinades actuacions públiques i sotmeses a la crítica de tota l'oposició". Precisament, en aquest sentit, López considera que la sentència "no és una victòria d'ERC sinó de tota l'oposició a les administracions perquè s'estava amenaçant el nostre paper fiscalitzador" i assegura que la resolució "clarifica el dret a fiscalitzar i criticar el que creiem convenient de l'acció de govern", sentencia.

"Persecució política"

Tant la Fiscalia com l'acusació particular de l'alcalde Josep Monràs i l'Ajuntament, acusaven Albert Biescas i Oriol López de delictes de calúmnies i injúries, pels quals es demanaven multes de més de 7.000 euros. En el seu escrit, el jutge indica que en el cas de Biescas "sorprèn" la seva acusació quan "les acusacions no li imputen cap de les manifestacions que consideren delictives" i que "no se li poden atribuir només pel fet de ser president d'ERC". Davant aquesta afirmació, López opina que "es demostra que això ha estat una persecució del govern del PSC a ERC, un muntatge polític per acabar amb l'oposició real. L'Albert només estava imputat per ser el president del partit", indica el regidor republicà.

Pel que fa a l'absolució de López, el jutge afirma que no hi havia intenció d'ofensa a Monràs i que declaracions com "creiem i seguim creient que hi ha indicis de delicte" o "aquí hi veiem prevaricació urbanística..." són manifestacions "vagues" a les quals no se'ls pot considerar "transcendència penal" i segueix: "Situar el límit d'allò penalment rellevant en aquest punt significaria tant com criminalitzar inassumiblement bona part de la vida política del nostre país".

Demanda d'explicacions

Per concloure, sobre l'actuació dels líders d'ERC, el jutge considera que: "Resulta legítim i fins i tot desitjable, com ha passat en aquest cas, que l'oposició en el marc d'un Ajuntament, qüestioni i demani explicacions a l'equip de govern local sobre les raons  per les quals es va adjudicar en un dels processos més importants de concessió de terrenys al municipi a una mercantil que va oferir una quantitat molt inferior", en relació a la diferència d'ofertes econòmiques presentades en el procés de licitació del terreny on hi ha la botiga d'esports–Eurocarat (8,5 milions) i Decathlon (6,2) i que van fer que l'Ajuntament ingressés 2,3 milions menys.

Un cop resolt el conflicte judicial, ERC continua demanant explicacions sobre els casos que els han portat als jutjats. "Volem que el govern expliqui com està el procés de cassació per danys i perjudicis interposat per Eurocarat i que doni una solució a la comunitat islàmica de la ciutat".
En resposta a les reaccions del PSC davant la sentència en què demanaven una "reflexió" a ERC, López assegura que "portem tres anys reflexionant i el que volem és que s'acabin els silencis a l'Ajuntament i que s'aturi el retrocés en la llibertat d'expressió que es viu".

Mà estesa al PSC

En la seva compareixença, el portaveu d'ERC ha reivindicat el paper del seu partit com a segona força al Consistori i ha estès la mà al PSC. "No som ranconiosos. Proposem una taula de diàleg per treballar pels reptes actuals i de futur que té la ciutat", concloïa López.  

Per acabar, una de les qüestions polèmiques és qui assumirà les costes judicials. La sentència determina que cada part haurà de pagar els seus advocats. Des d'ERC apunten que els honoraris dels seus lletrats estan coberts per una assegurança que ERC a nivell nacional té per defensar els regidors. En el cas de l'acusació particular, ERC reclama que sigui Josep Monràs o el PSC els que se'n facin càrrec del pagament als seus advocats: "Els ciutadans de Mollet no han de pagar el caprici de l'alcalde per portar ERC als tribunals. No pagaré jo amb els meus impostos els advocats que em volien acusar", ha sentenciat López.

Edicions locals