Moviments per crear una plataforma per evitar la urbanització del Calderí

el pla aprovat al juliol per part de l'Ajuntament preveu la construcció de 1.300 habitatges a aquesta zona agrícola @SOS_Elcalderi

Societat

Mollet del Vallès

Després que el juliol l'Ajuntament aprovés l'últim tràmit municipal per tirar endavant la construcció d'un nou barri al Calderí, van ser diverses les veus que es van mostrar contràries al pla, que preveu construir en aquesta zona agrícola més de 1.300 habitatges i nous equipaments.

Ara, part d'aquestes veus crítiques impulsen la creació de la plataforma Salvem el Calderí, com un espai "obert a entitats, associacions, partits i persones a títol individual per defensar un dels darrers espais agrícoles exemple del que havia estat la plana vallesana i aturar aquesta nova operació especuladora  al Baix Vallès", apunten els promotors. Entre ells, Txus Carrasco, de la CUP, afirma que la plataforma està recollint suports diversos amb un horitzó comú: mantenir el Calderí com a zona agrícola i que sigui una qüestió "que no quedi en l'oblit perquè estem posant en perill un espai per a les generacions futures", considera.

Un dels objectius que es planteja la plataforma és alertar i sensibilitzar la població. "Cal que la gent conegui de la importància mediambiental d'aquest espai i de la poca necessitat de convertir-ho en ciment", diu Carrasco.

Protesta simbòlica

En aquest sentit, el col·lectiu, aquesta setmana, ha engegat una protesta simbòlica amb la penjada de cartells indicant que el Calderí es tracta d'una zona inundable. "És una irresponsabilitat la construcció de més de mil habitatges en una zona qualificada a tots els plans d'emergència com a zona inundable", opina Carrasco.  

Actualment, el pla, del qual el ple en va fer l'aprovació provisional de la modificació del PGOU, es troba en mans de la Comissió d'Urbanisme del Govern català, que és l'encarregada de fer-ne l'aprovació definitiva. I que segons fonts de Territori, podria in cloure el punt en l'ordre del dia d'una de les seves reunions abans d'acabar l'any.

Carrasco creu que encara hi ha marge de maniobra per poder aturar el projecte o "retardar-ho el màxim perquè hi hagi més temps de debat públic i qüestionament del procés", diu. "Encara hi ha recorregut, creiem que, a nivell de tramitació encara es pot aturar o, si més no, modificar-lo", indica.
Des de la incipient plataforma es volen buscar suports locals però també més enllà. "Estem rebent suports d'entitats i partits de tot el Vallès, perquè volem que hi hagi una visió més àmplia del problema". Els promotors de la plataforma han habilitat un correu electrònic per poder rebre informació de les accions del col·lectiu: salvemelcalderi@gmail.com.

Edicions locals