Les ocupacions de pisos a Mollet van créixer un 74% en només dos anys

L'any passat, la ciutat registrava 559 immobles ocupats, la majoria dels quals eren propietat d'entitats bancàries i fons voltor

Societat

Laura Ortiz

El nombre d'habitatges ocupats a la ciutat en els darrers anys ha anat en augment. En només dos anys, entre 2017 i 2019, els pisos que havien estat ocupats a Mollet van créixer un 74%.

En concret, van passar de 322 immobles a 559, segons les dades de la Regidoria d’Habitatge de l'Ajuntament de Mollet, uns registres que s'obtenen per mitjà del creuament de dades dels Serveis Socials, la Policia Municipal i el padró, entre d'altres.

Des del govern municipal, la regidora d'Habitatge, Núria Muñoz, atribueix aquest creixement "als problemes que hi ha d’accés a l’habitatge: no hi ha pisos de compra o de lloguer assequible i hi ha pisos buits", explica.

La línia de creixement, però, sembla haver-se frenat enguany, quan, tot i no haver acabat l'any, es registren 510 habitatges ocupats, un 9% menys que el 2019. "És difícil determinar una xifra exacta, ja que està en continu moviment", explica a SomMollet Muñoz, qui afegeix que "aquestes dades les estem actualitzant, ja que algunes entitats financeres han ofert lloguer social amb l'aplicació del Decret 17/2019 i estan pendents de resolució".

En concret, el Decret 17/2019 aprovat pel Parlament de Catalunya, pretén incrementar el parc d'habitatge protegit i augmentar l'oferta d'habitatges de lloguer, incorporant un seguit de mesures, entre les quals, l'obligació dels grans tenidors (bancs, fons de capital risc i persones físiques amb més de 15 immobles en propietat) d'oferir un lloguer social abans d'interposar una demanda de desnonament quan venç el temps de lloguer. Fins i tot, en el cas dels habitatges d'entitats financeres, l'obligació d'oferir un lloguer social també es preveu en cas d'ocupacions il·legals.

A Mollet, del mig miler  d'immobles ocupats, el 90% són propietat d'entitats bancàries i fons voltors, segons les dades municipals. Muñoz recorda que les administracions competents en matèria d’habitatge són la Generalitat i l’Estat i considera que els ajuntaments tenen poc marge de maniobra. "És necessari que aquestes administracions estableixin recursos efectius per mobilitzar els pisos buits i forçar que s’incorporin al mercat de lloguer assequible", diu la regidora de Podem, qui opina que "cal un canvi de model, no estigmatitzar els ocupes, sinó penalitzar la no mobilització d’immobles buits", conclou.

Denúncies a Mossos

L'Àrea Bàsica Policial de Mossos de Mollet, que dóna servei a la majoria de pobles del Baix Vallès, va rebre l'any passat 164 denúncies per ocupació d'immobles, una xifra superior a les 140 registrades el 2018.  Des de l'Ajuntament molletà reconeixen de l'actuació de màfies que actuen per obrir habitatges i ocupar-los, "un tema recurrent que es dóna en molts municipis. En aquests casos els cossos de seguretat actuen", diu la regidora d'Habitatge, qui demana a la ciutadania que ho denunciï en cas de conèixer de l'actuació d'aquestes màfies. D'altra banda, el regidor de Seguretat, Juanjo Baños, en el darrer ple municipal, i a pregunta de Mollet en Comú, explicava que no constava que a la ciutat s'hagin donat casos d'ocupacions de pisos ja habitats.

Cs proposa una unitat policial específica

El grup municipal de Cs ha demanat al govern molletà l'elaboració d'un pla que adapti a l'àmbit local el nou Protocol d'Actuació del Govern estatal contra l'ocupació il·legal d'habitatges, que asseguri i agilitzi la devolució dels immobles ocupats il·legalment als seus propietaris "sobretot en aquells casos més conflictius", explica a SomMollet la regidora de Cs, Eva Guillén. "Sabem que l'ocupació no és un problema que ocasioni molta conflictivitat a Mollet però és una qüestió generalitzada que s'ha d'abordar", diu.

Així doncs, el grup municipal ha presentat a la Junta Local de Seguretat una sèrie de mesures com, per exemple, habilitar una aplicació per a internet i mòbils amb la qual propietaris, afectats, veïns o usuaris que detectin un cas d'ocupació el puguin comunicar de manera instantània a la Policia Municipal. "Pot ser una bona eina per tenir coneixement d'aquestes situacions i actuar de manera ràpida", considera la regidora del partit taronja. Cs també ha demanat que es reforci la presència policial i el patrullatge preventiu en les zones de Mollet amb conflictes provocats per l'ocupació i que s'impulsi la creació d'una unitat de Policia Local destinada a la prevenció, control i seguiment dels immobles ocupats o susceptibles d'ocupació. A més demana un cens de pisos ocupats i informació periòdica als partits al Consistori.

Per ara, Cs ha fet les propostes al govern local i espera resposta sobre la seva aplicació.

Edicions locals