La Junta de Portaveus de Mollet demana que es retirin els honors al rei emèrit amb l'abstenció de PSC i el vot en contra de Cs

La moció presentada per Mollet en Comú reclama una investigació sobre els presumptes casos de corrupció

Política

La Junta de Portaveus de Mollet ha aprovat aquest dimarts una moció presentada per Mollet en Comú en què es reclama que es retirin els honors i tots els privilegis al rei emèrit, Joan Carles I, pels presumptes casos de corrupció en què estaria implicat.

La moció ha rebut el suport del grup que l’ha presentat i d’Ara Mollet ERC MES, Podem Mollet i Junts per Mollet. El PSC s’ha abstingut i Ciutadans hi ha votat en contra.

En el text aprovat, s'expressa la "profunda preocupació per la situació política creada per les greus acusacions de corrupció que pesen sobre el rei emèrit Joan Carles I que aprofitant-se de seu càrrec ha acumulat una gran fortuna". La moció també condemna la "fugida, enmig d’un procés judicial, als Emirats Àrabs per viure una jubilació d’or amb tots els seus càrrecs i honors intactes". Unes actuacions, segons el text, que "confonen inviolabilitat amb impunitat i que són impròpies en un sistema democràtic".

Per aquest motiu, la Junta de Portaveus ha demanat a les diferents instàncies competents els canvis legislatius necessaris per regular
l’exercici de les funcions del Cap de l’Estat i de la seva família, garantir la plena transparència en la seva actuació i la rendició de comptes, prohibir la realització de qualsevol activitat econòmica o d’intermediació per empreses i l’obertura de comptes a l’estranger i limitar la inviolabilitat del cap de l’Estat per evitar la impunitat davant fets delictius. Així doncs "mitjançant els canvis normatius corresponents, és necessari que li sigui retirat a Joan Carles de Borbó el títol i els honors de rei i tots els privilegis que aquesta condició comporta".

La moció també insta el Govern de l’Estat a constituir una comissió que investigui els ingressos del rei Joan Carles en concepte de comissions i altres activitats econòmiques durant tot el seu regnat; sobre els béns i patrimoni de tots els membres de la Família Reial, així com dels comptes en els bancs, alhora que es reingressi a les arques públiques tot el patrimoni aconseguit il·legalment.

La Junta de Portaveus de Mollet també considera que s'ha d'eliminar del Codi Penal el delicte d’injúries a la Corona per ser "anacrònic i contrari al principi d’igualtat" i perquè "atempta contra els drets a expressió i a informació". La moció també denuncia l’aforament establert per al rei emèrit i la família reial el 2014 perquè "és un privilegi i un intent de donar continuïtat al blindatge jurídic de què gaudia el rei emèrit abans de l’abdicació, quan aquest ja no exerceix cap funció pública".

Edicions locals