Mollet aprova uns tributs municipals de contenció per a l'any que ve

S'actualitza l'IBI amb una pujada d'uns 0,60 euros mensuals i es congela la taxa de residus

Política

Mollet aprova uns tributs municipals de contenció per a l'any que ve
Mollet aprova uns tributs municipals de contenció per a l'any que ve

Laura Ortiz

La contenció fiscal en els tributs municipals ha estat la premisa de les ordenances fiscals per a l'any 2021, que van ser aprovades en el ple de dilluns.  A la pràctica, es modifiquen 8 dels 31 impostos, taxes i preus públics que gestiona l'Ajuntament i que, només en impostos, han de suposar un ingrés d'aproximadament uns 20 milions d'euros a les arques municipals.

Es congelen la majoria de les ordenances, excepte increments entre el 2% i el 3% d'alguns d'aquests tributs, com alguns serveis funeraris i serveis de Ca n'Arimon. També s'actualitza l'Impost de Béns Immobles (IBI) –una modificació que segons el govern municipal, suposarà un increment de 0,60 cèntims al mes en un rebut mitjà– i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), que paguen les empreses que facturen més d'un milió d'euros. També s'apuja l'impost de la propietat del sòl industrial, que, segons el govern, se situa en valors similars als de municipis del voltant "tot i mantenir-se en molts casos molt per sota". El tipus impositiu que paguen les grans superfícies comercials també s'actualitza i serà més alt que el que paga el comerç petit i mitjà. Pel que fa a la taxa de residus es congela.

Ordenances "fiscalment justes"

La primera Tinenta d’Alcaldia i regidora d’Economia, Mireia Dionisio, indicava que “es tracta d’unes ordenances fiscalment justes, tenint en compte la situació actual. Són responsables i realistes", apuntava Dionisio.
La regidora explicava que les ordenances s'han treballat seguint tres objectius: la protecció dels més vulnerables, amb l'ampliació de bonificacions; garantir el manteniment i la qualitat dels serveis públics municipals, i la lluita contra el canvi climàtic, amb més ajudes i bonificacions a les energies renovables. Les ordenances també contemplen la pròrroga de les mesures Covid-19 a efectes de sol·licitar bonificacions dels rebuts de l’aigua i de residus.

Votacions al ple

Les ordenances, que han incorporat aportacions d’alguns grups municipals, van comptar amb el suport del govern municipal de PSC i Podem i de Junts per Mollet, l’abstenció d’Ara Mollet ERC MES i Ciutadans, i els vots en contra de Mollet amb Comú.

El portaveu d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López, manifestava la necessitat d'incrementar els ingressos de l'Ajuntament i, tot i valorar les actualitzacions de l'IBI i l'IAE, el republicà considerava que "no és suficient. Suposa una recaptació de 180.000 euros més quan estem parlant d'un saldo negatiu de 900.000 euros per les mesures Covid", deia. López recordava que l'IBI s'està calculant amb dades de 1996 i reclamava que el govern demanés la revisió cadastral municipal.

El portaveu de Mollet en Comú, Francisco Sancho, va assegurar que la taxa de residus i el sistema de bonificacions motivaven el vot negatiu de la seva formació. La proposta dels comuns era una rebaixa de prop del 3% en l’actual taxa de residus i una "veritable política de tarifació social".

Per la seva part, el portaveu de Cs, Iván Garrido, valorava que les ordenances hagin mantingut les bonificacions ja aprovades per la Covid però defensava que el seu grup no podia donar suport a la proposta perquè "no compartim l'increment del 2% ni de l'IBI ni de l'IAE perquè són els impostos que més afecten els veïns i les empreses".

El portaveu de Podem, Xavier Buzón, defensava que són unes ordenances "progressistes i els més sostenibles possibles en situació de crisi".

Per acabar, el regidor de Junts per Mollet, Joan Daví, defensava el seu vot a favor de la proposta del govern: "Fa temps que demanem contenció fiscal i malgrat que sabem que alguna pujada és necessària hi donem suport", apuntava Daví, qui destacava les bonificacions al comerç i la petita indústria i als comerços tancats, "tot i no ser xifres molt altes", concloïa

Edicions locals