La taxa de residus enfronta els comuns amb el govern del PSC i Podem

Mollet en Comú demanava una reducció del 3% de la taxa i el govern els acusa de no fer polítiques d'esquerres

Política

| Diputació de Barcelona

La discussió tibant entre els comuns i el govern municipal per la taxa de residus va centrar bona part del debat sobre ordenances. Enguany, la proposta del govern és la congelació de la taxa tot i que, segons les dades municipals, el cost de la gestió dels residus augmentarà un 6% pels increments del Consorci de Residus del Vallès Oriental i de l'Agència de Residus de Catalunya. A més, les bonificacions de tarifa superreduïda s'amplien i arribaran al doble de famílies que l'any passat (unes 900), unes mesures que la regidora Mireia Dionisio quantificava en uns 300.000 euros.

Precisament la taxa de residus va motivar el vot negatiu de Mollet en Comú a les ordenances, un vot que va ser acordat en l'assemblea del partit. El portaveu de la formació, Francisco Sancho, recordava que l'any passat el govern municipal va aplicar "un increment no comunicat correctament d’un 13,4% a la taxa municipal de recollida de residus i una pujada global als conceptes de residus del 20,68%", una pujada que el govern del PSC i Podem va atribuir a l'increment del preu del Consorci de Residus del Vallès Oriental. La proposta dels comuns era una rebaixa de prop del 3% en l’actual taxa de residus "perquè els usuaris notin una voluntat real d’ajustament de la taxa que així pujaria globalment menys d’un 9% anual i no un 10,34 com ho fa ara", deia Sancho. A més, el portaveu dels comuns criticava el que el sistema de bonificacions. "Un 5% dels usuaris tindran bonificacions de més del 90%, i el 95% restant d’usuaris continuaran pagant el 100% de la taxa. És una millora però això no és tarifació social. La política de bonificacions té més a veure amb la caritat", deia Sancho.

La socialista Mireia Dionisio es mostrava molt dura amb l'argumentari dels comuns, a qui acusava d'"irresponsables" per "fer un discurs que no és ni d'esquerres ni mediambientalista. És una incoherència", etzibava Dionisio, qui recordava que la gestió de residus és "un servei car i que cada vegada ho serà més". En aquest sentit, Sancho responia amb un retret al govern: "Si la taxa s'ha de pujar es puja però la diferència és que ara ho han explicat i l'any passat no", i afegia: "Si aquest any es pot congelar la taxa perquè no ho van fer l'any passat".
Sobre l'encariment de costos de la gestió d'escombraries, Ara Mollet ERC MES demanava al govern com pensava pujar el nivell de reciclatge de l'actual 39% al 60% que demana el Consorci de Residus. La regidora reconeixia que s'haurà d'implantar un nou model en què "els que menys reciclin paguin més" i avançava que en el nou contracte de gestió previst per al 2021 "s'haurà d'analitzar quina és la millor manera".

Edicions locals