Salut ha fet gairebé 5.000 PCR al Baix Vallès la darrera setmana
De les proves per diagnosticar la Covid als municipis baixvallesans, el 13% han estat positives
En la darrera setmana, al Baix Vallès s'han fet 4.800 proves PCR i 462 proves de testos antigènics per detectar possibles casos de Covid entre la població. D'aquestes un 13% van ser positives. A Mollet, una de les ciutats amb la incidència més alta s'han fet 1.974 PCR i 203 testos antigènics. En aquest cas el percentatge de positius ha estat més elevat: un 14,2%.
Les dades s'han exposat aquest dimecres en el marc del Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental extraordinari i urgent, en què representants del Govern han comentat amb els batlles la situació de la pandèmia al territori i en què s'ha advertit que "arriben mesures dures, necessàries per baixar la transmissió comunitària", deia el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernández, qui afegia “malgrat hem pres mesures dràstiques i contundents en moments preliminars veiem que creixem més lent, però continuem creixent; l’esforç que fem fa que hi hagi un efecte sobre la transmissió però ens cal que l’efecte sigui més intens i ens cal prendre més mesures”, ha dit el delegat el Govern, Juli Fernández.
En la reunió, s’ha traslladat als alcaldes i alcaldesses les dades comparades de la setmana actual respecte la passada de la zona metropolitana Nord, que justificarien l’aplicació de noves mesures, que segons Juli Fernández, s'anunciaran demà després d'una nova reunió del PROCICAT. Segons aquestes dades, el risc de rebrot s’ha incrementat un 30% i la taxa de confirmats amb PCR pràcticament s’ha doblat. Pel que fa al Vallès Oriental, el risc de rebrot (995) està per sobre de la mitjana catalana, la taxa reproducció és d’1,4, i la taxa de malalts confirmats de prop de 500 casos per setmana.
Tot i incrementar les proves PCR i els testos antígens (la darrera setmana s’han fet a la comarca 15.000 PCR i 940 test antígens), la transmissió comunitària és molt elevada. "Tot i la capacitat diagnòstica hi ha un increment de la transmissió i ara ja no estem en la fase de fer proves massives sinó de mesures més dràstiques per fer baixar la corba", ha dit la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, qui advertia que tot i que en els darrers dies s'ha desaccelerat l'increment de casos el que sí que puja notablement és la pressió assistencial tant a la primària com als hospitals. Aran explicava que amb la situació actual, amb una transmissió comunitària tan estesa, Salut se centra en estratègies per detectar casos asimptomàtics en col·lectius que presenten molts positius i proves en col·lectius vulnerables com la gent gran de les residències.
Pel que fa al temps d'espera per tenir els resultats de les PCR, Mollet depèn del laboratori de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti). Segons Aran, l'increment d'aquestes proves també està tensionant aquests laboratoris però assegura que al Baix Vallès els resultats "com a molt s'allarguen fins a les 36 hores, quan el temps delq ue partíem era d'entre 24 i 48 hores". Aran ha afegit que amb l'increment de testos antígens –de detecció ràpida que ja s'estan fent servir als CAP i a les urgències hospitalàries– "es podrà alliberar la tensió dels laboratoris".
S’han incrementat tant el nombre d’ingressos hospitalaris com els ingressos a UCI. Al Vallès Oriental, el percentatge de pacients Covid ingressats supera el 40% sobre el total de capacitat dels hospitals. A l’hospital de Mollet hi ha 68 ingressats i 4 en UCI, a Sant Celoni 11 pacients ingressats i a Granollers 60 ingressats, 3 en hospitalització domiciliària i 22 a l'UCI.
En la reunió, s’ha insistit en el fet que la transmissió comunitària és molt elevada i que cal reduir la interacció i social i la mobilitat, i assegurar els aïllaments i quarantenes quan calgui, per assegurar que l’activitat ordinària als hospitals no es vegi afectada i poder garantir l’atenció sanitària no covid a tothom.
Per la seva part, el director de Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada, ha anunciat que s’incrementa l’atenció nocturna als caps amb la reobertura del CUAP (Centre d’Urgències d’atenció primària) de Granollers i l'ampliació a horari nocturn del CAP de la Florida, a Santa Perpètua, per donar cobertura al Baix Vallès. A mès, la maternitat de la zona de Mollet es trasllada temporalment a l’Hospital de Granollers.
El vicepresident del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha insistit que “estem en un moment crític i seran setmanes difícils, però és responsabilitat de tots i totes complir aquestes mesures”. “Demanem des dels ajuntaments civisme i prudència. Demanem consciència pensant en aquells que ho estan passant malament com els paradistes dels mercats o la restauració”, ha afegit.