El Vallès Oriental serà el banc de proves per transformar la mobilitat laboral
El conseller Calvet ha anunciat una inversió d'1,4 milions d'euros en el projecte, que inclou una línia de bus elèctric Granollers-Mollet
El Vallès Oriental –i, en concret, el corredor Besòs-Congost-Mogent– ha estat el territori que la Generalitat ha escollit per emprendre una prova pilot per implementar un paquet de mesures mediambiental en l'àmbit de la mobilitat laboral. Així ho anunciava divendres, en una visita a la comarca, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que destacava com la tria no estat casual, sinó "perquè és un territori obert i actiu", alhora que "té unes dimensions bones per a la prova", amb una població de 409.638 habitants, 39 municipis, 735 quilòmetres quadrats, 3.518 empreses emplaçades en 127 polígons i grans eixos viaris (AP-7, C-33 i C-17) i ferroviaris –el 33% dels municipis tenen estació–. "Volem provar aquí amb l'esperit que les mesures siguin replicables a altres indrets", afegia Calvet.
Així, la Direcció General de Qualitat Ambiental i l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), amb el suport i seguiment del Consell Comarcal del Vallès Oriental, l'Ajuntament de Granollers i l'empresa Cimalsa, desplegaran al corredor vallesà 26 mesures que s'han distribuït en 7 eixos principals. Per poder-ho fer, la Generalitat hi destinarà 1,4 milions d'euros, que s'invertiran per desplegar el projecte en un any, segons el calendari previst –que fins a finals d'aquest 2020 marca el període de reunions amb agents responsables, especialment associacions d'empresaris i propietaris de polígons.
"És un pas previ imprescindible per acabar de concretar les accions, ja que treballarem amb el 80% dels polígons del corredor", explicava el director de l'àrea de Mobilitat de l'ATM, Lluís Alegre. De fet, entre les poques accions ja situades al mapa, destacava la prova pilot d'autobús elèctric a la línia entre Granollers i Mollet. "Tenim definides la tipologia d'actuacions, però cal acabar de concretar el lloc concret", apuntava el conseller.
Entre les actuacions previstes hi ha el foment de l’ús de la bicicleta i els patinets elèctrics per arribar a les empreses, millorar l’eficiència del vehicle privat quan el seu ús sigui imprescindible, fomentar el transport a demanda en polígons aïllats o apostar pel bus elèctric. “La mobilitat laboral és una de les nostres assignatures pendents i amb aquest pla busquem solucions”, ha destacat Damià Calvet.
Segons ha detallat la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, esperen que la implantació de totes les mesures comporti una reducció en cinc anys de 371 tones de NO2, 24,4 de CO2 i 18,1 de PM10. "Actuem correctament ara pensant en el futur per deixar als nostres fills un planeta on es pugui viure", ha afegit Calvet.