L'esport femení per equips està a l'alça

Hi ha sis entitats esportives de Mollet que tenen equips femenins, que el seu total suma 42 conjunts de noies i representa el 33% del total

Esports

L'esport femení per equips està a l'alça
L'esport femení per equips està a l'alça | Arxiu

José Luis Rodríguez Beltrán

Cada temporada que passa hi ha més presència femenina en el camp de futbol o a les pistes poliesportives. L'esport col·lectiu femení està a l'alça i el nombre d'equips de noies progressa adequadament. Si fa cinc anys hi havia 35 equips femenins federats a la ciutat entre bàsquet, futbol, vòlei i hoquei patins, aquesta temporada –tot i l'afectació de la Covid-19– n'hi ha 42.

Tot i el progrés, encara queda feina a fer per a la paritat. La suma del total de conjunts de les sis entitats d'esport col·lectiu amb presència femenina és aproximadament d'uns 126. I d'aquest global, els equips de noies tan sols representen un 33% del total. A més, aquest pes femení en esports d'equip es redueix si se sumen a l'equació la Molletense, la UFS Mollet o el Mollet Panthers, tres clubs sense equips de fèmines, que asseguren estar treballant per incorporar conjunts de dones. De fet, fa uns anys va existir un sènior femení de futbol sala, el Miami, que ara només queda en el rècord.

Més de la meitat, de bàsquet

La disciplina que segueix dominant l'esport col·lectiu de les fèmines és el bàsquet que suposa més de la meitat dels equips de noies. De fet, tot i que en aquests cinc anys l'esport de cistella ha perdut un conjunt, ara en suma 24 entre CB Mollet i Sant Gervasi. Les col·legials són entitat de bàsquet, principalment. Des de fa uns anys, l'escola promou l'esport sense distincions. "No hi ha cap esport específic pel seu gènere, així ho entenem nosaltres. No fem cap pla específic, els promovem de la mateixa manera. Des de fa anys, ens mantenim en la trentena d'equips, i l'esport femení i masculí correspon al 50%, més o menys", admet Agus Olivera, coordinador d'activitats extraescolars de l'Escola Sant Gervasi, satisfet de la presència de les dones: "Potser el que sí que fem més, és, quan hi ha un èxit femení, intentar donar-li més presència mediàtica a les nostres xarxes socials". L'equip de referència de bàsquet femení a Mollet és el sènior de l'Escola Sant Gervasi, que milita a la Primera Catalana, a tan sols una categoria de la màxima catalana, Copa Catalunya, i que suma 14 equips més de base.

Pel que fa al CB Mollet, enguany estrena el tercer coordinador en cinc anys, Jonny Seidi. De la trentena d'equips del CB Mollet, nou són femenins. "L'estructura femenina sempre ha estat molt irregular, hi havia bones jugadores, que d'un any a l'altre marxaven. En plena adolescència, de cadet a júnior, hemdetectat que hi ha noies que es desencanten de l'esport, hem de treballar més això", diu el responsable femení del CB Mollet, que confia augmentar la base els anys vinents.

En futbol, fa just mitja dècada que el CF Mollet UE va arrencar amb el projecte femení, de la mà de José Aguilera, que segueix com a coordinador. Aleshores, van sumar tres equips i ara ja poden dir s'han consolidat amb cinc equips, des d'aleví fins al primer equip. Entre aquests, Aguilera remarca la qualitat del juvenil: "El 80% de les noies estan amb nosaltres des dels inicis i això es nota. Tinc plena confiança en aquest equip quan sigui amateur, ens donarà molts èxits", diu el responsable. De la trentena d'equips de base, cinc són femenins, amb un sènior femení a la Segona Divisió.

L'evolució del Mollet va significar l'estancament de la UE Lourdes. L'equip del Municipal Juan Bocanegra va passar d’un sènior femení i dos de base, a un cadet dins el Consell Comarcal del Vallès Oriental. "Van venir altres entitats de renom amb millors ofertes econòmiques i les noies van marxar. Cal dir també que el mercat de noies és menor, que no pas el de nois", admet el president del club, Fernando Diago.

En hoquei patins, el Mollet HC amb Leo Conde com a president ha fet una aposta ferma per potenciar l'estructura femenina. De fet, l'entitat té un potent sènior femení, que serveix per captar noies per a la base. "Vam pujar a la Primera Catalana i enguany l'objectiu és tornar a pujar. Volem estar a la Lliga Nacional Catalana", diu Conde.

En vòlei, el Sant Gervasi té ara 7 equips femenins, d'un total de 8, i n'ha sumat quatre en cinc anys.

Així doncs, l'esport col·lectiu femení segueix sent una assignatura pendent.

Putellas i Gómez, referents

Alèxia Putellas, jugadora del Barça i de la selecció espanyola és tota una referent dins el futbol. A més, fa cinc anys va donar un cop de mà al femení del CF Mollet UE, fent de padrina. La projecció de Putellas sempre ha anat vinculada a Mollet, tot i que mai va poder jugar a la ciutat. Enguany a Primera Divisió també hi ha Queralt Gómez, defensa de l'Eibar que permet veure dues molletanes a la màxima categoria espanyola.

Llegeix també

Alba Orois, referent femení molletà als Estats Units

El patinatge artístic, territori de noies

Edicions locals