Habitatge registra 250 pisos buits al Baix Vallès de bancs i fons voltor
L'Ajuntament de Mollet ha incoat 11 expedients sancionadors però tots han quedat aturats
La llei 24/2015 sobre accés a l'habitatge obliga els grans tenidors –bancs i fons voltors– a mobilitzar el parc d'habitatges que tinguin buits amb contractes de lloguer social.
Actualment, segons el registre de pisos buits de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, al Baix Vallès existeixen gairebé 250 habitatges desocupats. Els grans propietaris s'exposen a sancions de fins a 90.000 euros si no mobilitzen aquests pisos però, segons la regidora d'Habitatge de Mollet, Núria Muñoz, imposar aquestes sancions "no és tan fàcil".
Segons dades municipals, l'Ajuntament ha incoat 11 expedients de declaració d’ús anòmal de l’habitatge, que és el pas previ a l’expedient sancionador. D’aquests 11 expedients, un cop declarat l’ús anòmal, les entitats propietàries van presentar recursos de reposició que "es van haver d’estimar sense que es pogués donar continuïtat a la tramitació de la sanció", indica la regidora, qui assegura que actualment, des de la regidoria, "s’està treballant per tal de buscar noves vies i nous mecanismes legals per fer complir aquestes sancions".
Precisament, fa un any que la Generalitat va aprovar el Decret 17/2019 que pretén incrementar les garanties jurídiques perquè els ajuntaments facin complir la llei i puguin imposar multes coercitives, que han estat qüestionades pels tribunals.
Pel que fa a la negociació amb entitats bancàries perquè mobilitzin aquests habitatges, Muñoz assegura que "els bancs sempre ens han manifestat que prefereixen negociar directament amb la Generalitat però estem insistint per arribar a algun acord i poder disposar de més pisos amb lloguer social", diu la regidora.
En una acció coordinada amb les PAH de tot Catalunya, la PAH Mollet-Baix Vallès es concentrava la setmana passada per exigir als ajuntaments un compromís ferm per deixar enrere l’allau de desnonaments i exigir lloguers socials a famílies vulnerables. La llei 24/2015 també obliga a que els grans propietaris ofereixin un lloguer social per garantir un habitatge en desnonaments d’hipoteca i lloguer. “Tenim eines per fer complir el nostre dret a l’habitatge, ara cal que els ajuntaments les espremin al màxim i que hi hagi voluntat política de fer complir la llei”, apunten des de la PAH.
79 adjudicacions de lloguer social
La plataforma reclama que no hi hagi cap desnonament sense una oferta de lloguer social i que s’interposin les multes de fins a 90.000 euros als grans tenidors, com els fons voltor, que no ofereixin lloguers socials abans de desnonar les famílies vulnerables.
En aquest sentit, la regidora molletana assegura que s'està treballant en 82 casos de desnonaments i que, en el que portem d'any 2020, l'Ajuntament ha mediat amb grans tenidors per regularitzar la situació de 79 famílies a través de l'adjudicació d'un lloguer social. i laura ortiz