"Em preocupava saber on dormiríem dilluns i si ho faria amb les meves filles"

L'Agència de l'Habitatge assigna 'in extremis' un pis amb lloguer social a la Mireia

"Em preocupava saber on dormiríem dilluns i si ho faria   amb les meves filles"
"Em preocupava saber on dormiríem dilluns i si ho faria amb les meves filles"

Dilluns, la Mireia Muriana López i les seves filles de 12 i 15 anys havien de ser desnonades del pis del carrer Francesc Macià on vivien de lloguer. Però, in extremis, i gràcies a la pressió de la PAH, el problema residencial de la Mireia ha acabat amb final feliç.

Aquest dijous, els serveis socials de l'Ajuntament la trucaven per comunicar-li que l'Agència de l'Habitatge li havia assignat un pis a Mollet. "Estem molt contentes, pero no deixa d'indignar-nos que aquestes solucions no es facin efectives de manera automàtica i s'hagin de batallar. És com no tenir en compte l'angoixa de les persones amenaçades de ser desallotjades", apunten des de la PAH.

I és que la situació de la Mireia semblava tenir difícil solució.  Víctima de violència de gènere, per diverses circumstàncies, va acumular un deute en el lloguer al qual no podia fer front. Tot i els intents d'arribar a acords, la immobiliària es va tancar en banda. La Mireia treballa al sector de l'hostaleria i la pandèmia ha fet que la seva situació empitjori. "Amb el meu sou no em puc permetre el lloguer d'un pis", lamenta.  

Al març, amb el suport de la PAH, va aconseguir aturar un primer desallotjament per "guanyar temps i que l'Ajuntament pogués garantir una solució", apunten des de la PAH. La situació de vulnerabilitat de la Mireia i el fet que el pis on vivia fos d'un petit propietari fa que sigui l'administració qui té l'obligació de reallotjar-la. En aquest temps, la Mireia ha pogut tramitar a través de Serveis Socials l'informe per ser reallotjada per la Mesa d'emergència que gestiona la Generalitat.

La preocupació, però, era que aquest reallotjament s'eternitzés. "Poden passar mesos abans que això passi perquè la Mesa està col·lapsada", diuen. Per això des de la Plataforma reclamaven a l'Ajuntament una solució: "Per llei té l'obligació de reallotjar la Mireia i ha d'actuar ja", asseguren. Buscar un pis i tramitar-li ajudes, separar la unitat familiar o derivar la responsabilitat a la Generalitat eren, segons la PAH, les solucions que es donaven des dels serveis socials municipals. "Em preocupava saber on podríem dormir dilluns i si ho podria fer amb les meves filles", es lamentava la Mireia dimecres durant una concentració de la PAH a l'Ajuntament.

El mateix dimecres, la regidora d'Habitatge, Núria Muñoz, va reunir-se amb l'afectada, a qui va assegurar que no es quedaria "al carrer". "Buscarem un reallotjament temporal a hostals o hotels però no ens correspon a nosaltres assignar-li un pis". Finalment, la història de la Mireia ha tingut un final feliç, tot i que encara són moltes les famílies vulnerables a l'espera d'una nova llar.

Edicions locals