Què es pot fer a partir d'aquest dilluns en el pla de desescalada?

La restauració i els equipaments culturals i esportius podran tornar a obrir amb limitacions horàries i d'aforament

Societat

Aquest dilluns comença la primera fase de desescalada –de les quatre previstes que es preveu que durin 15 dies cadascuna– i es permet tornar a obrir la restauració, però amb limitacions.

Així, a partir d'avui dilluns, bars i restaurants podran tornar a obrir des de les 6 fins a les 18 h. A partir d'aquesta hora i fins a les 21.30 h només podran servir sopars. A l'interior es permetrà un aforament màxim del 30%, mentre que a les terrasses no hi haurà límit d'aforament, tot i que no hi podrà haver més de quatre persones per taula i aquestes hauran d'estar separades dos metres. El servei de menjar a domicili es manté fins a les 23 h i la recollida presencial fins a les 22 h.

Pel que fa als equipaments culturals, en aquesta primera fase, cinemes, teatres, auditoris i sales de concert podran obrir al 50% d'aforament, amb màxim de 500 persones. Museus, biblioteques i sales d'exposicions es mantenen oberts amb el 50% d'aforament.

També es produirà la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure, amb la meitat de l'aforament, però també a l'interior, amb un límit del 30%, amb cita prèvia i sense servei de vestidors, excepte en el cas de les piscines.

Es manté el confinament perimetral del país, així com també de cada municipi, entre les 6 h de divendres i les 6 h de dilluns. El toc de queda també es manté a partir de les 22 h.

En els comerços i mercats es manté la limitació d'aforament del 30%. En el cas dels més grans de 800 metres quadrats, caldrà limitar la superfície a aquesta mida i aplicar l'aforament màxim. Pel que fa als centres comercials, es mantenen tancats, excepte botigues de primera necessitat i els locals que tinguin accés des de la via pública.

Els centres d'estètica poden reobrir com les perruqueries, amb cita prèvia i mesures de prevenció.

Els actes religiosos i cerimònies civils tenen una limitació d'aforament del 30%, i no es poden fer congressos ni convencions.

Pel que fa a l'educació, les universitats han de continuar amb les classes virtuals i també Batxillerat i cicles formatius han de reduir activitat presencial. Es permeten extraescolars, sempre que es facin en grups estables i siguin organitzades per centres escolars.

Quan avancin les fases

Si les dades sanitàries ho permeten (velocitat de contagi per sota del 0,9 i reducció dels ingressos setmanals als hospitals), el 7 de desembre passarem a la segona fase, que manté el toc de queda, però el confinament de cap de setmana passarà de municipal a comarcal.

L'aforament a la restauració i al petit comerç augmentarà fins al 50%, i els centres comercials podran tornar a obrir amb un aforament del 30%. L'ocupació de cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podrà ser del 70%.

A la tercera fase, a l'entorn del 21 de desembre –si la situació sanitària no es torça–, s'aixecarà el tancament perimetral de Catalunya i el confinament comarcal. També s'ampliarà el nombre màxim de persones que es podran trobar, que passarà de 6 a 10 –en un màxim de dos grups de convivència habitual–. S'anirà ampliant l'aforament per a museus i gimnasos a l'exterior, fins al 70% de la capacitat.

Edicions locals