La consellera de Salut visita la Llagosta el segon dia de cribratges massius per aturar el virus

En dos dies s'han fet gairebé 2.000 PCR a Mollet i més de 1.200 test antigènics a la Llagosta

Societat

La consellera de Salut visita la Llagosta el segon dia de cribatges massius per aturar el virus
La consellera de Salut visita la Llagosta el segon dia de cribatges massius per aturar el virus | Salut

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat a primera hora d’aquesta tarda la Llagosta, un dels municipis on s'estan duent a terme els cribratges poblacionals que s’estan fent aquesta setmana a la Regió Sanitària Metropolitana Nord per frenar els casos de la Covid-19 a Catalunya en aquesta segona onada.

A la Llagosta, els cribratges es fan al Centre Cultural de la vila, a persones asimptomàtiques que viuen o treballen al municipi i són majors de 16 anys. La prova que es fa és un test ràpid d’antígens, que permet tenir el resultat en menys de 15 minuts. En el cas d’un resultat positiu, la persona rep una trucada de forma immediata per començar l’aïllament domiciliari.

Vergés ha estat acompanyada de l'alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, qui ha aprofitat la visita de la consellera per recordar-li la importància de reobrir el servei d’urgències de l’ambulatori de la Llagosta. Sierra i Vergés han parlat també de la propera adjudicació de la redacció del projecte del nou Centre d’Atenció Primària de la  localitat.

Aquest cribratge s’emmarca en la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la Covid-19 a Catalunya. Vergés ha recordat que aquesta estratègia de salut pública consisteix a “sortir al carrer a detectar el virus”, de forma preparada “i continuada en el temps, d’abast poblacional per poder arribar a tothom i perquè tothom se senti cridat”.

Dins la regió Sanitària Metropolitana Nord, ahir es van iniciar a 6 municipis (Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, la Llagosta i Mollet del Vallès), mentre que avui també s’ha iniciat a Rubí i dilluns vinent començarà a Terrassa.  En aquestes dues últimes poblacions les proves les fa el personal del Banc de Sang i Teixits.

En alguns casos, com a la Llagosta o Mollet, es convoca a fer les proves a tota la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar a la Llagosta és el test antigènic ràpid (TAR) i a Mollet la PCR. 

Gairebé 2.000 PCR a Mollet i més de 1.200 TAR a la Llagosta, en dos dies

Segons dades facilitades per Salut, ahir es van fer fins a 1.352 proves PCR a Mollet, entre les quals 803 PCR a Can Pantiquet i 549 a l'espai Sant Jordi. Pel que fa a TAR, es van fer 667 a La Llagosta. Mentre que pel que fa a avui fins a les 17 h, a Mollet s’han fet 573 PCR, 227 a Can Pantiquet i 346 a l'espai Sant Jordi. Pel que fa a la Llagosta, s’han fet 602 TAR.

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas. 

Edicions locals