Ditecsa fa la descontaminació dels aqüífers afectats pel vessament tòxic de fa un any

Un any després de l'incident, l'empresa de reciclatge de dissolvents ha enderrocat gran part de les instal·lacions i s'està a l'espera de la seva reconstrucció

Societat

Ditecsa fa la descontaminació dels aqüífers afectats pel vessament tòxic de fa un any
Ditecsa fa la descontaminació dels aqüífers afectats pel vessament tòxic de fa un any

Laura Ortiz

Aquest divendres 11 de desembre es compleix just un any de l'incendi de la planta de reciclatge de dissolvents i residus industrials, que la companyia Ditecsa té al polígon de Can Bosquerons de Montornès. El sinistre va provocar el vessament de productes tòxics al riu, que van afectar greument l'ecosistema del Besòs i la seva llera.

Dotze mesos després, els tècnics són optimistes pel que fa a la recuperació del riu. "Les aigües superficials mostren una tendència a la millora gràcies també al temporal Glòria", explica el gerent del Consorci Besòs Tordera, Albert Solà, qui afegeix: "Ens falta una nova primavera per fer net". Sobre les espècies, Solà apunta que, segons els estudis del pla de xoc que s’ha dut a terme per part de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci Besòs Tordera i que va finalitzar a l’estiu, la millora es pràcticament total pel que fa al número d'espècies recuperades però admet que no s'ha tornat al nombre d'individus presents al riu abans de l'incendi.

Una altra de les conseqüències de l'incendi va ser la contaminació del aqüífers i pous més propers a la planta sinistrada. Després de l'episodi, que va provocar un gran impacte al riu i el seu entorn, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van requerir a l'empresa que portés a terme la descontaminació dels pous. "Ditecsa va contractar una empresa que ha muntat la instal·lació per poder fer aquesta descontaminació i des del Consorci en farem el seguiment", apunta Solà.

Dins el solar de Ditecsa, la firma d'enginyeria contractada ha muntat unes instal·lacions que fan l'extracció de l'aigua d'aquests pous, que se sotmet a uns tractaments per eliminar-ne els dissolvents contaminants. "La recuperació s'haurà d'anar avaluant, no hi ha un calendari", diu el gerent del Consorci. Aquestes actuacions de descontaminació s’inclouen dins l’expedient de responsabilitat ambiental que gestiona l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) de Barcelona, i que va requerir a l’empresa el control de la zona i les actuacions immediates de descontaminació.

Ditecsa també té previst dur a terme la restauració d’un tram d'uns 400 metres a la zona més propera a l’incendi, segons ha informat l'ACA. Per la seva part, el Consorci Besòs Tordera està enllestint el pla de conservació, restauració d’ecosistemes, biodiversitat i preservació de l’espai litoral i dels recursos hídrics.

Expedient sancionador

La setmana passada, es feia públic que els Mossos ja havien acabat la investigació sobre el sinistre i que el cas es trobava en mans de la Fiscalia de Medi Ambient, qui haurà de valorar si considera que hi va haver delicte ecològic. La via administrativa, però, ha seguit el seu curs en paral·lel i, a hores d'ara, l'expedient sancionador del Consorci  Besòs Tordera, que reclamava a Ditecsa gairebé 800.000 euros pels danys ocasionats en el sistema de sanejament, es troba en fase d'al·legacions.

A l'espera de la reconstrucció

La planta no ha recuperat la major part de l'activitat ja que l'incendi va afectar greument les instal·lacions, que s'han hagut d'enderrocar. Els treballs per aterrar tota la part afectada ja s'han enllestit i ara l'Ajuntament espera que l'empresa presenti el projecte de reconstrucció.

Les obres que sí que han començat són les de reconstrucció i reposició de les destrosses que l'incendi va provocar en la via pública, on va quedar molt malmesa la il·luminació, els panots i el clavegueram. A principis de novembre, s'iniciaven les obres que tenen un cost de 324.100 euros, que van a càrrec de Ditecsa. "Des del principi va haver una bona predisposició per part de l'empresa a col·laborar en tot allò que se li requeria", assegura la regidora de Medi Ambient de Montornès, Mar García, qui avança que les obres podrien estar acabades a finals de gener.   laura ortiz

Edicions locals