L'emergència per la Covid facilita un acord més ampli als pressupostos

Els comptes tiraven endavant gràcies al 'sí' de Junts per Mollet i l'abstenció dels comuns i Ciutadans

Política

L'emergència per la Covid facilita un acord més ampli als pressupostos
L'emergència per la Covid facilita un acord més ampli als pressupostos

Laura Ortiz

L'emergència provocada per la Covid i la coincidència sobre la necessitat de polítiques de rescat a la ciutadania han facilitat que, enguany, l'acord pels pressupostos hagi estat més ampli.

El govern de PSC i Podem tirava endavant els comptes, amb el vot afirmatiu de Junts per Mollet i l'abstenció de Mollet en Comú i Cs. En el cas d'Ara Mollet ERC MES, els vots van ser negatius excepte l'abstenció d'un dels regidors, un vot "simbòlic" com a "gest per mostrar que entenem en el moment que estem", deia el portaveu, Oriol López.

La defensa majoritària d'un escut social ha estat essencial en el posicionament dels grups de l'oposició. "Que un 35% del pressupost sigui per a polítiques socials i foment de l'ocupació és la millor prova que el més important és la lluita contra les desigualtats i la protecció social", deia el regidor de govern i portaveu de Podem, Xavier Buzón.
Per la seva part, el portaveu de Junts, Joan Daví, defensava el sí al pressupost per "responsabilitat". "Són realistes i prudents i contribueixen a lluitar contra la crisi", opinava Daví.

El portaveu de Cs, Iván Garrido, argumentava que el govern havia recollit algunes de les propostes d'inversió del grup taronja, un fet que afavoria l'abstenció "tot i que ens hauria agradat incidir més en la reducció d'algunes partides de despesa que considerem supèrflua", deia Garrido.

En el cas dels comuns, i a diferència de l'any passat, Mollet en Comú facilitava l'aprovació dels comptes municipals amb la seva abstenció. "No són els nostres pressupostos, hi ha molt marge de millora i el nostre vot no és un xec en blanc que avali algunes de les polítiques del govern municipal", aclaria Marina Escribano. Amb tot, la representant dels comuns reconeixia que "el govern local va en la mateixa direcció d’augmentar la protecció social i han demostrat voluntat d’acord i compromís”. Segons Escribano, l'acord recull una part significativa de les propostes de Mollet en Comú com ara l’enfortiment de l’Oficina Local d’Habitatge, augmentar la tasca d’EMFO i l'augment de plans d’ocupació, entre altres. “En aquest moment excepcional, una abstenció ens permet fer política útil per la nostra ciutat", concloïa.

Models diferents

Per contra, Ara Mollet ERC MES, principal partit de l'oposició, marcava distàncies i votava majoritàriament en contra del pressupost. "No compartim el model ni econòmic ni urbanístic que té el govern per a la ciutat", deia el portaveu, Oriol López. El republicà criticava la mentalitat "continuista" del govern, a qui acusava de "manca d'ambició". López considerava que Mollet "hauria de tenir una millor relació amb els ajuntaments de l'entorn i liderar realment el Baix Vallès". El regidor també trobava a faltar "polítiques per recuperar el teixit comercial i industrial" i un pla d'inversions de mandat "que aclareixi quin és el projecte d'aquest govern".

Edicions locals