Cecot i Salut impulsen un cribratge per testar el 10% dels treballadors del Vallès

Les empreses hauran d'adquirir els test d'antígens, que tindran un preu aproximat de 40 euros

Societat, Economia

Cecot i Salut impulsen un cribratge per testar el 10% dels treballadors del Vallès
Cecot i Salut impulsen un cribratge per testar el 10% dels treballadors del Vallès | ACN / Mariona Puig

ACN

La patronal Cecot i el Departament de Salut han posat en marxa un cribratge massiu de covid-19 entre l'empresariat del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, amb l'aspiració de fer tests d'antígens al 10% dels treballadors del territori.

El pla planteja sis proves quinzenals per a cada treballador, les quals haurà d'assumir l'empresa. L'objectiu és tallar les cadenes de contagi "per evitar tancaments o grans absentismes laborals", segons han destacat des de la patronal vallesana, que té a punt prop de 320.000 tests per a pràcticament 52.000 assalariats i autònoms. El president de Cecot, Antoni Abad, ha augurat que el cribratge reforçarà la prevenció "i evitarà que el Procicat hagi d'imposar més restriccions".
 
El cribratge massiu impulsat per Cecot en col·laboració amb Salut confia seduir l'empresariat vallesà perquè adquireixin els sets amb els tests d'antígens per als seus treballadors. Cada kit tindrà un preu aproximat de 40 euros que haurà de finançar la companyia, mentre que la Generalitat ha garantit que s'encarrega de tota la coordinació i adaptació informàtica per poder centralitzar les dades.

Segons ha detallat aquest dilluns Cecot, que lidera el projecte juntament amb la companyia de prevenció de riscos laborals Prevint, ja hi ha algunes empreses interessades a testar els seus treballadors en el marc d'un pla pilot que comença aquesta mateixa setmana i s'allargarà fins a finals d'abril. Cada cribratge té una durada aproximada de deu setmanes.

Prèviament a adquirir els tests d'antígens i començar a fer les proves, les empreses interessades hauran de formar un gestor covid que s'encarregarà de fer el seguiment dels resultats. Aquest gestor podrà ser personal intern de la companyia o bé un empleat subcontractat. En el cas dels autònoms, ells mateixos hauran de fer aquesta formació on-line.

Des de Salut, el secretari general, Marc Ramentol, ha aplaudit la posada en marxa d'aquesta prova pilot, que ha definit com a "potentíssima" pel format inusual de proves d'antígens quinzenals. Al mateix temps, ha recordat que l'entorn laboral és el tercer àmbit on es detecten més brots actius de covid-19, després de les trobades socials i familiars, motiu pel qual ha subratllat la importància de posar el focus a les empreses a l'hora de prevenir els contagis.

Ramentol també ha destacat que la prova pilot de la Cecot i Prevint és el primer testeig que es desplega després que el Departament hagi aprovat un protocol de cribratges en entorns empresarials i ha augurat que més endavant aquest sistema es podrà estendre arreu del món laboral català. De fet, el president de Cecot ha apuntat que la iniciativa ha estat gestada en coordinació amb Foment del Treball.

Edicions locals