La Cursa Popular Sant Vicenç es va iniciar els anys vuitanta amb un cros

Des de l'any 2000 és una cursa d'asfalt de 10 km i el 2017 se celebra també una de 5 km

Esports

La Cursa Popular Sant Vicenç es va iniciar com un cros els anys vuitanta
La Cursa Popular Sant Vicenç es va iniciar com un cros els anys vuitanta | Recull del diari Deporte Comarcal

José Luis Rodríguez Beltrán

La Cursa Popular Sant Vicenç celebra el 2021 la seva 22a edició seguida amb el format de 10 km en asfalt i des de fa uns anys, una segona cursa de 5 km. Tot i que, els orígens d'aquesta prova atlètica es remunten als anys vuitanta quan el Club Atlètic Mollet va decidir posar en marxa un cros per celebrar l'inici de temporada i fer-ho coincidir amb les festes del patró de la ciutat, Sant Vicenç. 

Segons recull el diari Comarca Deportiva, "Mollet ha estat una de les ciutats captades pern organitzar curses de camp a través". En aquella primera edició, els guanyadors van ser Díaz, del Joventut Atlètica de Barcelona, i Olga Seguí, del JAS. Posteriorment, l'aleshores president del Club Atlètic Mollet, Candido Sans, reconeixia al mateix periòdic vallesà que l'entitat "organitzava un cros d'àmbit comarcal, com a inici de la nostra temporada". 

La cursa va evolucionar i als anys noranta fins i tot es va deixar de celebrar. Tot i que amb el canvi de mil·lenni, l'any 2000, la directiva del club va decidir recuperar-la, però fent una prova en asfalt que passa per Gallecs. "Jo vaig ser voluntari i la cursa va ser molt familiar. Recordo que en l'arribada, com que no hi havia el sistema de xip, s'havia de recollir un per un els dorsals dels corredors, en ordre per establir la classificació", explica el membre del club molletà, Miguel Ángel Catalán. En la primera cursa de l'any 2000 van participar prop d'un centenar de corredors. 

L'any 2013, la cursa va establir el rècord de participants amb 1.300 atletes, des d'aleshores s'han mantingut un miler d'inscrits. "Hi havia molta afició del corredor popular, que cada any més. Des de fa uns anys, això ha baixat i molts corredors prefereixen fer curses de muntanya. Tampoc ha ajudat el fet que hi havia moltes curses, i algunes d'elles fins i tot van desaparèixer", admet l'actual responsable de la cursa, Rogelio Vega. Des del 2017, la cursa afegeix una segona prova de 5 km, que ha permès veure "atletes que s'inicien", afegeix Vega. El 2020 va assolir la xifra rècord de 200 participants. 

Edicions locals