L'ofici de l'àrbitre assistent

Matilde Esteves va formar part per segon cop seguit d'un dels quartets col·legials de la Supercopa d'Espanya femenina

Esports

Matilde Esteves al partit de la Supercopa d'Espanya
Matilde Esteves al partit de la Supercopa d'Espanya | RFEF

José Luis Rodríguez Beltrán

Abans de cada partit Matilde Esteves llegeix un text de la Bíblia, mira la fotografia de la seva àvia, que li llegia el mateix fragment, i prepara una targeta on apuntarà tots els detalls del partit. Als seus 29 anys, la molletana és una de les àrbitres assistents millor considerades del col·legi arbitral estatal. Esteves és una habitual de la Primera Divisió femenina, de la Tercera Divisió masculina, ha tingut presència en partits internacionals i des de fa dos anys és una de les assistents fixes de la Supercopa d'Espanya. 

La molletana va formar part dimarts del quartet català de la semifinal femenina entre el Llevant i el Logronyo (3-1) a Almeria, juntament amb l'àrbitre principal Ainara Acevedo, la també assistent Mariona Peralta, i la quarta àrbitre, Ylenia Sánchez. "El simple fet de ser-hi ja és una recompensa i un premi a la bona feina, tot i que no sempre això es veu reflectit. Ja porto dues edicions seguides", explica Matilde Esteves, ja a Mollet. La molletana va iniciar-se en l'arbitratge la temporada 2012-2013 dirigint un partit de benjamins. "Tot va començar quan Ainara Acevedo -ara companya col·legial i des de fa anys amigues- em va dir que havia vist un cartell per fer arbitratge femení. Vam tenir curiositat, vam provar i al final ens vam enganxar", recorda. 

S'inicia el curs 2012-13

Des d'aleshores, la cursa arbitral de la molletana ha estat meteòrica. El 2018 va ser àrbitre assistent internacional i poc després va fer història sent part de la primera tripleta arbitral que va xiular un partit d'un grup català de la Tercera Divisió masculina, juntament amb Ainara i Ylenia. "Va començar com una afició, però hi ha molta exigència  i la dedicació requereix cada cop més temps, és un ofici. Fins i tot he deixat la meva feina de farmacèutica i em dedico només a ser àrbitre", explica la molletana, que admet: "m'agradaria presumir que compagino feina i arbitratge, però no puc". "He treballat moltíssim i crec que puc passar un temps creient que puc viure d'això, prefereixo pensar que sí que puc i anar complint temporades, com estic fent", matisa.

Analitzar partits

Matilde Esteves ha fet una aposta per seguir evolucionant i millorant en l'arbitratge, tot i que no perd de vista els seus estudis farmacèutics. Ara per ara, centra l'atenció en el món col·legial. "Com àrbitre assistent em fixo i em preparo per veure fores de joc. Tinc una plataforma virtual que em genera aquestes situacions i puc analitzar una seixantena. Llavors intento tenir un màxim d'encerts", explica Esteves, que també analitza els equips que haurà d'arbitrar. "Analitzem com juguen els equips, hi ha molta feina de visualitzar jugades. Això ens permet al terreny de joc preveure accions del partit", indica la molletana. 

Edicions locals