Sergi Mingote: passió per la muntanya, els esports inclusius i Parets

Va pujar el primer vuitmil el 1998 i volia coronar els 14 cims més alts del món sense oxigen, entremig va ser alcalde de Parets i va impulsar els Premis Inclusius de l'Esport

Esports

Sergi Mingote amb passió per la muntanya, els esports inclusius i Parets
Sergi Mingote amb passió per la muntanya, els esports inclusius i Parets

Sergi Mingote mor als 49 anys sent un dels alpinistes més importants del panorama internacional i amb un ampli reconeixement al llegat que deixa vinculat amb la muntanya, l'esport inclusiu i Parets. El paretà s'havia marcat com a repte més immediat pujar el k2 (8.611 metres) a l'hivern, que era una gesta que fins avui, 16 de gener, mai s'havia aconseguit. Aquest repte l'havia decidit tirar endavant coliderant un grup ampli d'escaladors internacionals perquè el projecte del 14x1000 s'havia pausat per les dificultats de completar expedicions per la Covid-19. 

En els darrers anys, Mingote havia posat passió a la muntanya i s'havia convertit en un esportista d'elit per completar el 14x1000, és a dir, escalar els 14 cims de vuitmil del món, sense oxigen, en 1.000 dies, i així superar el rècord del coreà Kim Chang-ho, amb 7 anys, 10 mesos i 6 dies. Tan sols la pandèmia va aturar el somni del paretà, que va assolir pujar fins a set cims amb el Broad Peak, K2, Manaslu, Lhotse, Nanga Parbat, Gasherbrum II i Dhaulagiri, entre el 16 de juliol del 2018, i el 3 d’octubre de 2019. 

Precisament, el novembre del 2019 va publicar un llibre del projecte complet del 2x3x8000 –la meitat del 14x1000–, que explica el Rècord Guinness el juliol de 2019. El volum s'anomena A pulmón, seis ochomiles sin oxígeno en 367 días, i ha estat publicat per la prestigiosa Ediciones Desnivel. "Qui m'havia de dir que amb 48 anys em dedicaria professionalment a la muntanya i en un projecte com aquest. Estic molt content perquè m'ha agafat en un moment de la vida que les reflexions són molt reflexionades, que no tindré els pecats de joventut. El projecte té una exigència molt elevada i al CAR de Sant Cugat em cuiden molt bé, que em permet pujar de manera continuada set muntanyes de vuit mil sense oxigen artificial", explicava el paretà en una entrevista al diari Som, a l'octubre del 2019.  

Olympic Route i k2

Just al març del 2020 quan havia d'intentar coronar l'Annapurna (8.091 metres) i el Makalu (8.463 metres), el seu vuitè i novè cim del projecte, va haver de suspendre l'expedició. El paretà, més enllà d'enfonsar-se, va crear una nova aventura per a l'estiu, que unia en bicicleta Barcelona i el Mont Olimp, de Grècia, per promocionar la candidatura de Pirineus-Barcelona pels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. A l'agost, Mingote va posar fi a l'Olympic Route amb l'ascens al Mont Olimp (de 2.918 metres), després de 48 dies fent 7.068 quilòmetres en bicicleta i havent coronat 20 cims europeus. 

En acabar aquest projecte, la seva intenció era tornar durant la temporada de tardor al Nepal i intentar escalar dos pics més de 8000 metres. Però una vegada més la situació derivada de la Covid-19 va impedir realitzar-ho i va enrolar-se al projecte hivernal del k2, que era l'últim gran repte de l'himalaisme. "Estàvem ultimant les gestions i ajustant dates, la manera de fer l’enviament i com transportar-lo a la seva destinació final pel projecte d’Onat Foundation i  vaig rebre la invitació de Dawa Sherpa per unir-me al seu projecte, coliderant l’expedició d’hivern al K2. No vull amagar que rebre la seva proposició és una gran temptació per a qualsevol alpinista, un projecte amb què sempre somies”, va explicar al diari Som Sergi Mingote, abans de marxar al desembre. 

Inicis als vuitmil, el 1998

La seva carrera als vuitmils començava l’any 1998 amb el cim del Cho Oyu (8.201 m), i seguia amb Shisha Pangma (8.027 m) el 1999. El reconeixement alpinístic li va arribar l’any 2001 quan va aconseguir coronar l’Everest (8.848 m) en solitari per la cara nord.

El paretà durant la pandèmia va penjar dos dels seus documentals sobre reptes esportius, de fa prop de 20 anys, el 2000 al Pol Nord i el 2001 l'ascensió de l'Everest per la cara nord. A continuació, podeu veure el documental del 2001, quan Mingote va pujar la muntanya més alta del planeta i ho va plasmar en un documental, anomenat 8.848 Everest.

El llegat de Sergi Mingote

Sergi Mingote estimava la muntanya, l'esport i Parets, i per sempre serà recordat com un gran esportista. Va ser alcalde de Parets del Vallès, entre 2011 i 2018, i anteriorment havia estat regidor d'Esports. La seva passió, més enllà de la muntanya, eren els esports i feia dos anys que havia impulsat l'entitat Onat Foundation, amb l'objectiu de posar en valor els esportistes inclusius. De fet, ja feia dos anys que lliurava els premis Inclusius de l'Esport Català, juntament amb la Secretaria General de l'Esport

Edicions locals