L'Ajuntament defensa que els nivells NO2 a Mollet s'han reduït un 15% des del 2007

El govern local respon a les dades de l'estudi sobre mortalitat vinculada a la contaminació atmosfèrica

Societat

L'Ajuntament de Mollet ha volgut respondre l'estudi europeu d’ISGlobal, institut barceloní d’estudis internacional de salut, sobre els efectes de la contaminació en la salut, que situen Mollet com la setena ciutat europea amb major mortalitat vinculada a la contaminació de l'aire que causa el diòxid de nitrogen (NO2).

Des de l'Ajuntament defensen que les dades de concentració del NO2 a la ciutat s'han reduït en els darrers anys. En concret, entre el 2007 i 2019, "la concentració d’aquest contaminant ha disminuït quasi un 15% i des de 2015 un 5%", asseguren.

Segons dades de la Generalitat, l'estació de control de la qualitat de l'aire a Mollet és una de les cinc que presenta uns nivells més elevats de contaminació atmosfèrica. Amb tot, en els darrers anys s'ha registrat una lleugera davallada dels nivells de NO2, i els 2019 es van situar per sota dels 40 µg/m3.

Aquesta davallada encara ha estat més marcada el 2020 a causa de les restriccions de mobilitat associades a la crisi sanitària de la Covid-19. Les últimes dades de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic sobre els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), corresponents a l’any 2020, indiquen que per primer cop no hi ha hagut cap superació d’aquests nivells a Catalunya.

El descens ha estat més significatiu a les estacions de les Zones de Qualitat de l’Aire 1 (Àrea de Barcelona) i Zona Qualitat de l’Aire 2 (Vallès-Baix Llobregat), sobretot a les estacions urbanes amb influència del trànsit.

Respecte al 2019, s’observa doncs que els nivells de NO2 han estat més baixos a la pràctica totalitat de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), inclòs en aquelles estacions on els últims cinc anys s’han presentat els nivells més elevats: Barcelona-Eixample, Barcelona-Gràcia-St.Gervasi, Barcelona-Poblenou, Sant Adrià del Besòs i Mollet del Vallès. En concret, la mitjana anual de NO2 a Mollet es va situar en els 29 µg/m3.

Davant les dades de l'estudi, Raul Broto, regidor de Justícia Ambiental, ecologisme i transició energètica considera que “la contaminació atmosfèrica no és un problema que afecta Mollet exclusivament sinó que afecta l’àrea on es troba Mollet, a més, els principals elements generadors de contaminació no són de competència municipal  i per tant és un tema que cal abordar de nivell supramunicipal.”

Sobre l’estudi, l'Ajuntament matisa que les dades analitzades corresponen a un estudi l’any 2015 i que l’estació de la qual se n’han extret les dades corresponen a l’Estació que la Generalitat de Catalunya té situada a les pistes d'atletisme "per mesurar les dades de contaminació de la xarxa de comunicació més  gran de Catalunya, la B30 (AP7 al seu pas per Mollet) no al nucli urbà de Mollet", volen aclarir les fonts municipals. "Les dades que surten a l’estudi sobre Mollet compleixen els nivells de contaminació de la UE, i estem una mica per sobre dels nivells de l’OMS, que són més estrictes", diuen.

Des de l'Ajuntament resten importància als resultats de l'estudi i defensen algunes de les accions que s'han dut a terme des de l'administració local per millorar la qualitat de l'aire a la ciutat com la mesura de reduir la velocitat a 30 km/h. "L’estimació de mortaldat per contaminants és una fórmula/algoritme que ha creat la institució impulsora de l’estudi i són estimacions, no han de per què haver-se produït cap mort per aquest motiu i no són dades contrastades", conclouen.

Entre altres accions, recorden l'aprovació del Pla de Mobilitat sostenible i segura, del 2015, la conversió dels carrers en zona de vianants reduint el trànsit rodat, el foment i utilització de les energies renovables i la substitució progressiva dels vehicles municipals per altres més eficients i sostenibles, entre altres.

Edicions locals