Mollet participa en un projecte pioner per fomentar la transparència als ens locals

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques ha presentat aquest dilluns la iniciativa

Política

Mollet participa en un projecte pioner per fomentar la transparència als ens locals
Mollet participa en un projecte pioner per fomentar la transparència als ens locals | ACM

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha presentat aquest dilluns un projecte pioner per implantar plans que fomentin la bona governança, la transparència i la integritat als ens locals catalans. La primera fase de la iniciativa ja està en marxa amb la participació dels ajuntaments de Mollet i Terrassa.

La proposta vol impulsar Plans d'Integritat a tots els ens locals de Catalunya com a segell de qualitat democràtica i mostra de compromís i garantia amb la transparència i la integritat. El projecte consisteix en una prova pilot tant a ajuntaments grans com a petits i mitjans per elaborar la metodologia i fomentar, posteriorment, la implementació de plans d’integritat a l’administració local. Aquest últim pas es farà a través d'una consultora externa.

"Amb aquests plans d'integritat marquem un punt d'inflexió del que ha de ser l'administració local d'avantguarda, que és aquella que acaba corresponsabilitzant-se amb les inquietuds ciutadanes, no només per a guanyar les eleccions, sinó per a governar bé i amb integritat", exposava el president de l'ACM, Lluís Soler.

"Ètica, transparència i integritat són conceptes que han d'anar de la mà per enfortir la democràcia", ha asseverat la primera tinent d'alcalde de Mollet, Mireia Dionisio, qui ha agraït a l'ACM, la iniciativa i el fet que hagin escollit Mollet per formar part de l'equip motor per impulsar aquest pla. Una participació que ha considerat com "un reconeixement a la feina feta", durant anys, pel consistori.

Una vacuna contra la corrupció

"Aquest programa farà més perquè no hi hagi corrupció, però sobretot perquè hi hagi més governança i de millor qualitat", ha destacat durant la presentació Miquel Àngel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

En aquest sentit també s'hi ha referit l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, qui ha apuntat que aquest pla serà "una vacuna contra la corrupció i les males pràctiques".

Mentre que segons Marga Bonmatí, directora del Consorci d'Administració de Catalunya (AOC): "Un projecte d'aquest tipus el fem precisament per apropar-nos a la ciutadania, per donar comptes del que passa amb els seus recursos i per tant, per fer aquest acte col·laboratiu de governança".

Bonmatí ha recordat que l'OAC treballa des del 2002 donant serveis de transformació digital, sobretot entre els municipis petits i amb pocs recursos a través de la creació d'un portal de transparència únic, però que permet la personalització de cada administració. Un total de 1.200 ens locals ja tenen a disposició aquest recurs.

Edicions locals