'Som molts els que estem treballant perquè els col·legis electorals siguin segurs'

Els ajuntaments designen responsables de la seguretat sanitària dels espais electorals

Política

'Som molts els que estem treballant perquè els col·legis electorals siguin segurs'
'Som molts els que estem treballant perquè els col·legis electorals siguin segurs'

Per garantir el dret a vot, però també la salut dels votants i membres de les meses durant les pròximes eleccions al Parlament que se celebren aquest diumenge, les administracions locals han designat un responsable Covid. La responsable de seguretat sanitària del col·legi electoral és una persona per local electoral que vetlla per la seguretat sanitària d’aquest durant la jornada electoral.

Aquesta figura de nova creació a causa de la pandèmia, a Martorelles la fa la Mercè Raich: "Jo ho coordino, però som molts els que hi estem treballant al darrere per intentar que tots els col·legis electorals siguin segurs i compleixin la normativa. Tenim unes guies d'orientació que ens ha subministrat la Generalitat on ens diuen les distàncies de seguretat a tenir en compte i un seguit de mesures que són les que aplicarem", explica Raich.

Entre les tasques a coordinar per la responsable Covid de Martorelles, les quals fa unes setmanes que desenvolupa, hi ha l'abastiment d'equips de protecció per garantir la seguretat dels membres de les meses: "Tal com diuen les guies se'ls subministrarà a cada membre dues mascaretes fpp2, una pantalla facial, una bata resistent a fluids i guants de nitril". Així i tot, afirma la responsable Covid de Martorelles: "A banda del material mínim necessari n'hem comprat més per si un membre de la mesa o un votant el pot necessitar".

Una altra de les tasques a coordinar és l'adequació dels espais electorals. A Martorelles hi han estat treballant des d'aquest dimecres. Entre les mesures a garantir hi ha per una banda, la distància entre meses que la Generalitat recomana que sigui de 2 metres i també entre els membres de les meses, en aquest cas la recomanació és d'1,5 metres de distància lineal lateral. Així com deixar una distància d'1,5 metres entre electors.

Per altra banda, també s'ha de vetllar perquè la gent tingui circuits segurs, és a dir, que hi hagi una porta d'entrada i una de sortida als col·legis. Pel que fa a les cues, aquestes es faran, en el cas de Martorelles, a l'exterior de les seus electorals i hi haurà una cua per cada mesa que estarà senyalitzada a terra cada metre i mig.

Així mateix, per tal de garantir que es compleixin tots aquests protocols de seguretat, a banda del responsable Covid, a cada col·legi hi haurà un responsable de seguretat sanitària els quals han estat formats prèviament: "Aquestes persones vetllaran perquè es compleixin les mesures. Per exemple: si algú no porta bé la mascareta avisar-lo, si algú no du mascareta poder-li subministrar una i anar mirant que a l'interior tot estigui funcionant correctament", indica Raich qui afirma que el que més els preocupa de cara a aquest diumenge és que "la gent que estigui a les meses se senti segura".

A banda d'aquests responsables de seguretat sanitària a l'exterior de cada col·legi també es comptarà amb el suport de la policia i altres membres de l'administració. Amb tot, la responsable Covid de Martorelles es mostra convençuda que la resposta dels votants serà l'adequada: "Creiem que així serà, tothom està molt conscienciat". 

 

 

 

Edicions locals