91.200 baixvallesans cridats a les urnes

Diumenge es viurà una jornada electoral amb nombroses mesures de seguretat i la incògnita de la participació

Política

91.200 baixvallesans cridats a les urnes
91.200 baixvallesans cridats a les urnes

Diumenge, Catalunya viurà una de les conteses electorals més excepcionals de la seva història. Les mesures imposades per la Covid, els dubtes sobre la participació i la gran bossa d'indecisos que les enquestes deixen entreveure seran determinants aquest 14-F per constituir el nou Parlament català.

Al Baix Vallès caldrà veure quin és el comportament dels votants, que en les últimes eleccions catalanes van donar la victòria a Ciutadans (Cs), com la força més votada a tots els municipis –excepte a Santa Maria de Martorelles, on va guanyar ERC– i amb percentatges importants, ja que, a Mollet, gairebé un terç dels votants van donar suport al partit taronja (vegeu mapa). Les previsions, però, de davallada del partit que lidera Carles Carrizosa deixen oberta la incògnita de quina serà l'opció majoritària, en un moment de fragmentació tant del bloc independentista com constitucionalista.  

Un dels reptes enguany serà la participació. Després d'un increment progressiu de votants des de les eleccions de 2006 i amb un índex de participació històric el 2017, amb un 82,6% a Mollet i un 83,12% al Baix Vallès, la situació sanitària fa augurar una davallada dels electors, que les enquestes no s'atreveixen a quantificar.

Mesures als col·legis electorals

El 14-F estan cridats a les urnes 91.217 baixvallesans, alguns dels quals veuran modificat el seu lloc habitual de votació. I és que les mesures de seguretat imposades per la Covid, han obligat en alguns casos a ampliar espais de votacions i cercar nous col·legis electorals en què es puguin garantir distàncies o entrades i sortides diferenciades, entre altres mesures.

En el cas de Mollet, es mantindran els vuit col·legis habituals, que acolliran 64 meses, tot i que s'ampliaran els espais per garantir distàncies. Des de l'Administració es demanen als votants un seguit de mesures a prendre a l’hora d’anar a votar com portar mascareta en tot moment, respectar la distància mínima d’un metre i mig i fer ús del gel hidroalcohòlic. També recomana portar el vot preparat de casa per agilitzar les votacions.

L’horari de votacions és de les 9 h fins les 20 h, ininterrompudament, però també s'han fet recomanacions de distribució de franges horàries –tot i que no són obligatòries: els col·lectius de risc votaran preferentment durant les 3 primeres hores de la jornada electoral, és a dir de 9 h a les 12 h; els votants no pertanyents als col·lectius de risc votaran preferentment a la franja de les 12 h a les 19 h, i els col·lectius de persones en quarantena – contagiats, contactes estrets i sospitosos – votaran durant la darrera hora de la jornada electoral, de les 19 a les 20 h.

Als membres de les meses se’ls prendrà la temperatura abans de començar la jornada i se’ls facilitarà un equip de protecció individual d’alta seguretat i se situaran de manera que mantinguin la distància lineal lateral mínima d’1,5 metres.

Els votants exhibiran el seu document oficial d’identificació de manera que els membres de la mesa puguin veure les dades necessàries, però no el tocaran en cap cas. Els membres de la mesa no tocaran el vot, però sí que seran els que retirin el paper que cobreix la tapa de l'urna per permetre votar. Els votants no es retiraran la mascareta en cap moment, llevat que els membres de la mesa li requereixin de forma momentània per tal de facilitar-ne la identificació.

Edicions locals