Ara Mollet i Junts presenten una moció conjunta per demanar l'amnistia

La proposta dels grups independentistes al ple demana la posada en llibertat dels presos polítics i el reconeixement del dret a l'autodeterminació

Política

Mollet del Vallès

Els grups municipals d'Ara Mollet ERC MES i Junts per Mollet han presentat una moció conjunta al ple municipal en què es reclama l'aprovació d'una Llei d'Amnistia i la posada en llibertat dels polítics independentistes presos.

En la proposta acordada, els grups consideren que "el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal". En aquest sentit, reclamen l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que "comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya". Aquesta amnistia afectaria tots els actes tipificats com delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei que es reclama.

Els dos grups independentistes, apunten que aquesta amnistia "haurà d'anar acompanyada d'una solució efectiva al conflicte polític amb l'Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya".

La moció, també demana "la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part".

En els seus antecedents, la moció exposa "la insistència per part de l'Estat en un procés de judicialització que, de forma creixent des de 2013, ha comportat penes de presó, exili, multes i inhabilitacions" i que ha provocat l'encausament de més de 2.800 persones per la participació en actes relacionats amb la consulta del 9 de novembre, el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i diverses mobilitzacions i protestes ciutadanes a favor del dret a l'autodeterminació i en contra de la repressió. També s’han obert més de 600 contenciosos administratius contra els ajuntaments catalans i electes locals per temes relacionats amb la independència de Catalunya.

Edicions locals