El Consell Comarcal vincula les seves accions als Objectius de l'Agenda 2030 de l'ONU

Una diagnosi sobre les accions i els serveis que presta el consell en relació amb els ODS permetrà fer un pla d'acció durant el 2021

Societat, Política

El Consell Comarcal vincula les seves accions als Objectius de l'Agenda 2030 de l'ONU
El Consell Comarcal vincula les seves accions als Objectius de l'Agenda 2030 de l'ONU

El ple del Consell Comarcal va aprovar el juliol de l’any passat incorporar en la filosofia i en la pràctica de la institució els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts en l’Agenda 2030 per les Nacions Unides. Per això va encarregar a la Diputació de Barcelona l’elaboració d’una diagnosi de totes les accions que desenvolupa el consell en relació amb aquest àmbit, un document presentat aquest dijous i que vincula les 113 accions i serveis de l’ens comarcal amb els ODS, que inclouen des de l'eliminació de la pobresa fins al combat contra el canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient o el disseny de pobles i ciutats.

Xavier Carbonell, de la consultora SDLI Societat de la innovació, que ha elaborat la diagnosi, explicava que aquestes accions incideixen sobretot en quatre àmbits bàsics per al desenvolupament sostenible tant des d’un punt de vista social com econòmic i ambiental, amb incidència a les persones i el medi. Són els àmbits de serveis a les persones (25 accions), serveis als municipis (65 accions), desenvolupament socioeconòmic (13 accions), i institució (10 accions). “Hem anat identificant les accions i els serveis que presta el Consell Comarcal i els hem anat alineant amb els ODS”, deia Carbonell, qui afegia que els dos objectius més treballats per l’ens comarcal són els de treball i creixement econòmic i ciutats i comunitats sostenibles.

Jordi Manils, conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, explicava que amb aquesta diagnosi “hem mirat cap a dins de la institució per després mirar cap a enfora i millorar els serveis que prestem a la ciutadania”. En aquest sentit, afegia que “els ODS ens obliguen a fer coses noves, diferents, a veure els reptes que tenim al davant per afrontar-los i transformar la realitat de veritat”. Manils també apuntava que per al Consell Comarcal alguns objectius són prioritaris, com salut, ocupació, educació i medi ambient, i afegia que “en tots els eixos de treball del consell hi ha possibilitat de millora”.

Per la seva banda, la diputada de Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon, explicava que aquest organisme promou la implantació dels ODS als municipis de la demarcació mitjançant recursos tècnics i econòmics adreçats als ens locals, així com materials, l’elaboració d’informes, recursos i formació per als seus professionals. Això permetrà que durant aquest any el Consell Comarcal elabori un pla d’acció d’acord amb la diagnosi elaborada per avançar en les línies establertes a l’Agenda 2030.

Edicions locals