Una setantena de desnonaments al Baix Vallès el 2020, tot i les suspensions de l'Estat

Des de la PAH de Mollet consideren les dades 'desoladores' i reclamen 'no repetir els errors del passat'

Societat

L'any de pandèmia ha tancat al Baix Vallès amb gairebé la meitat de desnonaments que fa un any, segons dades del Consell General del Poder Judicial. En concret, des del partit judicial de Mollet - que inclou els municipis de Mollet, la Llagosta, Martorelles, Montmeló, Parets, Sant Fost i Santa Maria- van ser 71 els desnonaments emesos, 65 menys que durant el 2019.

D'aquests 71 llançaments aprovats pels Jutjats de Mollet durant el 2020, 53 van ser a conseqüència de processos de la Llei d'Arrendaments Urbans i 12 per execucions hipotecàries. Tot i que aquesta xifra de desnonaments és la més baixa dels darrers 8 anys, des de la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge (PAH) de Mollet i el Baix Vallès, considera que les dades son "desoladores", tenint en compte  les mesures decretades pel Govern central i la Generalitat per aturar els desnonaments durant la pandèmia.

"Si és ben cert que d’entrada, comparant amb el 2019, els desnonaments s’han reduït a més de la meitat, les dades són enganyoses. Cal tenir en compte que en el període de març a juny, per confinament els jutjats van estar tancats i no va haver-hi desnonaments, ja que tots els procediments oberts van quedar suspesos", exposa la PAH a través d'un comunicat.

En aquest sentit, des de la PAH alerten: "La situació de les famílies és cada cop pitjor" i que aquesta nova crisi no pot repetir "els errors del passat i ser una excusa per deixar a la gent sense llar". "Aquestes dades mostren més que mai la necessitat d'una llei estatal que garanteixi el Dret a l’habitatge i protegeixi a les persones deixant de banda els interessos de les elits capitalistes, banc i fons voltor", avisen.

Catalunya el territori més afectat

També especifiquen que Catalunya segueix sent "el territori amb més desnonaments del tot l’Estat, amb 5.737 (19,5 % del total nacional), un 73% derivats del preu del lloguer i el territori amb més execucions hipotecàries".  Unes dades, diuen: "Alarmants que posen sobre la taula la necessitat de contundència, per part de la Generalitat com dels Ajuntaments, a fer complir la Llei 24/2015. Dades que reforcen la necessitat de recuperar, per llei, el Decret 17/2019 recentment suspès per Tribunal Constitucional".

Per tot plegat, des de la PAH Mollet-Baix Vallès consideren que:  "Fins que no s'ampliï el parc públic d’habitatge amb la cessió obligatòria dels pisos buits en mans dels especuladors, no es forci a l’oferiment obligatori de lloguers social com a mesura preventiva per evitar desnonaments i no es recuperi l'obligació a renovar els lloguers socials que han finalitzat o finalitzaran, seguirem patint els efectes de la crisi econòmica, violant el Dret a l’habitatge i deixant a la gent sense llar i amb deutes de per vida".

Edicions locals