L'Observatori RIVUS divulga les 12 espècies singulars i amenaçades de les conques del Besòs i la Tordera
L'anguila i el cranc de riu ibèric estan en perill d'extinció al Congost
La Fundació RIVUS, a través de l’Observatori RIVUS amb l’equip d’investigadors de les diferents línies de seguiment, ha dissenyat i editat un pòster –publicat a l'edició en paper de SomGranollers i SomMollet– i un desplegable dedicats a la biodiversitat de les conques del Besòs i la Tordera, i en els quals es recullen 12 espècies singulars i amenaçades d’ambdues conques. L'acció coincideix també amb la celebració del Dia de l'Aigua dilluns, 22 de març.
De cadascuna d’elles s’ofereix informació sobre les seves principals característiques, el seu valor indicador, els hàbitats que ocupen, la distribució a les dues conques i el seu grau d’amenaça a Catalunya i a nivell internacional.
D’entre els peixos, s’hi han destacat dues espècies: l’espinós i l’anguila, que està en risc greu de desaparició. Pel que fa a les aus, hi ha el corriol petit i el cames llargues, mentre que en vegetació, es destaquen la falguera del rei i el vern.
El gripau d’esperons i la tortuga d’estany, del grup dels amfibis i dels rèptils aquàtics, són dues espècies amenaçades a Catalunya, especialment a causa de la pèrdua d’hàbitats i de l’expansió d’espècies exòtiques, com la tortuga de Florida.
Per últim, també apareixen en aquest material la llúdriga, que s’està consolidant i reproduint a les dues conques amb nous nuclis familiars; la rata d’aigua, considerada una espècie vulnerable; i dos invertebrats: el cranc de riu ibèric i el baetis, aquest últim un insecte especialment sensible que podria desaparèixer per l’augment de la temperatura de les aigües, a causa del canvi climàtic.
Aquest material, juntament amb altres que està preparant la Fundació, pretén posar en relleu la biodiversitat que acullen els nostres rius i donar a conèixer el seu valor per a la seva conservació. També forma part del Programa d’Educació Ambiental, Comunicació i Formació (PROECA) de l’Observatori, que té com a objectiu dur a terme activitats de transferència de coneixement i difusió dels resultats obtinguts pel projecte a la ciutadania.