La Comissió d'Urbanisme dona el vistiplau definitiu a la construcció del nou barri del Calderí a Mollet

El planejament tira endavant malgrat les veus contràries al desenvolupament urbanístic de la zona on es preveuen 1.400 habitatges

Societat

Mollet del Vallès

La tramitació urbanística del Calderí s'ha tancat amb l'aprovació definitiva del planejament per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme, que dona llum verda a la construcció del nou barri als terrenys agrícoles situats a l'entrada sud de la ciutat.

La comissió ha donat el seu vistiplau al document de la declaració ambiental estratègica de la Modificació puntual del PGOU de l'àmbit del Calderí, una aprovació que es publicava en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de dijous. Un cop tancada la modificació urbanística del sector, s'obre la porta a què els propietaris del sector, amb el Consorci de la Zona Franca com a majoritari, tirin endavant l’execució de les obres d’urbanització i edificació del nou barri que, segons fonts municipals, es preveu que estigui enllestit en aproximadament tres anys.

La modificació aprovada definitivament preveu 94.000 m2 de zones verdes, parcs i espais públics i 92.000 m2 de sòl per a equipaments, una ordenació "molt per sobre dels paràmetres urbanístics fixats per la normativa", destaquen des de l'Ajuntament. Més del 80% del sector, actualment la seva pràctica totalitat de propietat privada, es dedicarà a ús públic amb zones verdes, parcs i equipaments (educatius, sanitaris, esportius, entre d’altres). La resta (19,59%) es destinarà a ús residencial, amb la previsió d'uns 1.400 habitatges, dels quals, 480 habitatges de protecció oficial, i al sector comercial i de serveis, que pretén reforçar la capitalitat de Mollet al Baix Vallès.

La construcció del nou barri tirarà endavant malgrat la pressió d'alguns col·lectius, englobats en la Plataforma Salvem El Calderí, i partits com Ara Mollet, Mollet en Comú i la CUP, que no estan a favor del desenvolupament de l'últim espai que té la ciutat per créixer urbanísticament. La inundabilitat de la zona, molt propera al riu Besòs; el model de comerç; la densitat residencial prevista, i els problemes de contaminació i mobilitat que pot generar el naixement del nou barri són alguns dels arguments contraris a la construcció.

En canvi, des del govern es defensa el desenvolupament com a una oportunitat per a la ciutat per la possibilitat de generar habitatge, un 36% del qual protegit, i zones d'equipaments.

Edicions locals