El PSC reclamarà al Parlament el retorn de la gratuïtat del peatge de Mollet

El Grup Parlamentari considera que la supressió de la bonificació és un greuge per al teixit econòmic del territori

Societat

El grup del PSC al Parlament de Catalunya presentarà una proposta de resolució a la cambra catalana per reclamar al Govern de la Generalitat el retorn de la gratuïtat del peatge de Mollet per als usuaris amb mobiliat obligada, eliminat des de l'1 de gener. Per als socialistes, la mesura suposa un greuge per al territori i una "agressió molt forta" al teixit econòmic de la zona. Per la seva part, l'alcalde Monràs, pendent d'una reunió amb el conseller Recoder, no descarta mobilitzacions si no s'arriba a un acord amb la Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

Aquest divendres, els diputats del PSC al Parlament Roberto Labandera i Jordi Terrades acompanyats de l'alcalde Monràs exposaven els motius de la reclamació. Els socialistes asseguren estar d'acord amb el model de bonificacions als vehicles amb alta ocupació i poc contaminants a la xarxa de peatges en general però critiquen el sistema de tarifes que elimina la gratuïtat a la mobilitat obligada de barreres com la de Mollet, que segons, els diputats, no compta amb el suport del Grup de Peatges. "La mobilitat del Vallès Oriental pateix una agressió molt forta amb aquesta política de la Conselleria que afecta treballadors i empreses que no tenen una altra alternativa. El Govern creu que el peatge és un luxe", diu Labandera.

L'alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha posat sobre la taula que la reclamació històrica del territori ha estat l'elimininació total del peatge amb la construcció d'un carril segregat que permeti l'entrada i la sortida dels usuaris a Mollet, una actuació que, segons Monràs, no suposaria una inverisó molt alta i que "depén de la voluntat política".

Reunió amb Recoder
L'alcalde Monràs està pendent de mantenir una reunió a principis de febrer amb el conseller Recoder juntament amb els alcaldes de Terrassa i Alella, que també han perdut la gratuïtat dels peatges de Les Fonts i Alella. Els tres alcaldes volen que la conselleria retiri el nou sistema tarifari. "Primer apostem pel diàleg amb el Govern perquè això no és una confrontació entre partits", ha explicat Monràs, que amb tot, no descarta mobilitzacions com les viscudes fa anys, "excepte les pitades al peatge, ja que ens ho han demanat els sindicats per vetllar per la salut dels treballadors de la barrera", ha puntualitzat.
En aquest sentit, el diputat Terrades ha apostat perquè hi hagi una solució que doni resposta a la demandes dels tres ajuntaments i evitar "discriminacions entre territoris".

Segons les dades del PSC, amb l'eliminació de la gratuïtat als peatges de Mollet, Les Fonts i Alella, el Govern català s'estalvia uns 4 milions d'euros, una quatitat "ínfima" comparada amb la inversió en transport públic que puja a uns 2.000 milions d'euros. Per als socialistes el fet d'eliminar la gratuïtat en aquestes barreres en concret es deu a un "afany recaptatori" del Govenr de CiU perquè "és on hi ha el tall: són els més utilitzats i d'on més poden recaptar però, a la vegada, són els que perjudiquen un major nombre de gent", ha dit el diputat. Segons els socialista, la Generalitat té una sortida per mantenir la gratuïtat que seria negociar amb l'Estat perquè la bonificació se subvencioni a través de la disposició addicional 3a de l'Estatut.

Edicions locals