Neix un col·lectiu a Mollet per reivindicar la III República a l'Estat

El grup constituït recentment reivindica el llegat de la II República i el republicanisme com a proposta política de present i futur

Política

Enguany, es commemora el 90è aniversari de la proclamació, el 14 d’Abril de 1931, de la II República Espanyola, una efemèride que coincideix amb el naixement del col·lectiu Mollet per la III República, que pretén, d'una banda, reivindicar el llegat de la II República, i, de l'altra, promoure el republicanisme com a proposta política de present i de futur.

El col·lectiu que es va crear fa poques setmanes, està format per una trentena de persones provinents de diversos àmbits: des de polítics, sindicalistes, gent de la cultura o vinculada a la solidaritat, que aposta per la implantació d'una III República a l'Estat. "Vol ser una entitat apartidista que promogui la memòria i el llegat de la II República sota la premissa de veritat, reparació i justícia", explica Salvador Xicola, membre del col·lectiu. Però la tasca del grup va més enllà de la recuperació de la memòria i vol unir veus en favor del republicanisme com a projecte polític "de present i de futur". "Volem ser un grup molt transversal que es posi d'acord amb valors com la qualitat dels serveis públics, la radicalitat democràtica, la lluita contra la corrupció, la justícia social...", diu Xicola.

La intenció és fer la primera acció amb motiu de la commemoració del 90è aniversari de la II República, amb una passejada republicana el 18 d'abril i la lectura d'un manifest a la plaça de la República. Però la voluntat és "no quedar-nos en actes puntuals i poder fer activitats durant tot l'any", admet Xicola.

Moció al ple

De fet, una de les primeres accions públiques del col·lectiu ha estat la presentació d'una moció, que finalment arribava al ple de dijous passat en format de prec i de la mà de Mollet en Comú. El text reclamava, entre moltes altres qüestions, l’inici d’un procés constituent per tal de construir "un nou estat fraternal de marcat caràcter social, el reconeixement a totes les víctimes del franquisme, la investigació dels delictes del rei emèrit i la demanda d’un referèndum per escollir democràticament la forma d’estat: monarquia o república". En la presentació del prec, el portaveu de Mollet en Comú, Francisco Sancho, apuntava: "La monarquia espanyola està en les seves hores més baixes i això és una oportunitat per als republicans per avançar en la implantació de la III República".  

Edicions locals