L'Audiència de Barcelona jutja l'acusat d'haver assassinat el vigilant de l'Esclat de Mollet fa 17 anys

En el judici amb jurat, que s'havia d'haver celebrat a l'octubre, la Fiscalia demanarà 28 anys de presó per a l'acusat

Societat

L'assassinat d'Ángel de Mingo Planas, el guàrdia jurat del supermercat Esclat de Mollet que va morir en un atracament a l'establiment, i que va commocionar el barri de Can Borrell, arribarà a judici el proper dilluns 3 de maig, després que a l'octubre quedés ajornat i disset anys després dels fets.

L'Audiència de Barcelona obrirà la setmana vinent el judici contra el presumpte autor dels fets, I.G.F., que va ser detingut el 2015, i pel qual la Fiscalia demana un total de 28 anys pels delictes d'assassinat i robatori amb violència.

Segons el relat dels fets de la Fiscalia, el 18 d’octubre del 2003, l'acusat, acompanyat de dos homes que no han pogut ser identificats, va robar un vehicle i es va dirigir al supermercat Esclat situat entre els carrers Ferrer i Guàrdia, Gallecs i Nicaragua del barri de Can Borrell. Allà, cap a les 20.45 h, l'acusat i un dels acompanyants van baixar del cotxe i van entrar a l'establiment i, davant nombrosos clients, van dirigir-se amb ganivets de grans dimensions i fent crits violents cap a les caixes registradores, on van exigir a les caixeres els diners de la recaptació, 1.028 euros.

L’aldarull va alertar el vigilant, de l'empresa VSS, que va mirar de dissuadir els atracadors sense fer cap acció, només de forma verbal. Va ser aleshores quan un dels dos individus va atacar el vigilant, que anava desarmat, i li va ocasionar diverses ferides d’arma blanca al tòrax. Segons la Fiscalia, l'acusat va sortir del supermercat amb l'altre atracador però "mogut per l'ànim d'acabar definitivament amb la vida del vigilant", diu el ministeri fiscal, l'acusat va tornar enrere i va assestar diverses ganivetades més a la víctima. Malgrat els intents de reanimació de diversos clients i del personal sanitari que va arribar poc després, la gravetat de les ferides li van provocar la mort. Els atracadors van fugir per l'autopista AP-7 direcció Barcelona i van deixar el cotxe abandonat en un descampat a Santa Perpètua de Mogoda.

Els agents encarregats de fer la inspecció ocular del vehicle van localitzar-hi roba a través de la qual van obtenir el perfil genètic d’un dels assaltants, aleshores sense identificar. L’operatiu policial que es va posar en marxa aleshores per detenir l'autor del crim no va donar fruits i el cas sense resoldre va commocionar el barri.

Dotze anys després del succés, el 2015, la Unitat Central d’Homicidis i Delictes Sexuals del cos de Mossos d’Esquadra –unitat encarregada d’investigar els homicidis comesos a Catalunya que passat un temps continuen sense resoldre’s– va detenir el presumpte autor de l'homicidi, un home que aleshores tenia 35 anys, de nacionalitat espanyola i veí del Prat de Llobregat. Després de declarar en seu judicial, el jutjat d'instrucció del Prat de Llobregat va decretar el seu ingrés a presó. Deu mesos després, però, el mateix jutjat decretava la posada en llibertat de l'acusat.

La Fiscalia demana quatre anys de presó pel delicte de robatori amb violència i intimidació i 24 anys de presó pel d'assassinat amb traïdoria i acarnissament. També es demana una indemnització de 132.000 euros per a la dona de la víctima i 1.028 euros –la recaptació robada– que reclamen els propietaris de l'Esclat.

Està previst que el judici amb jurat comenci dilluns vinent a l'Audiència de Barcelona.

Edicions locals