L’Ajuntament de Mollet sol·licita la competència sancionadora per l’incompliment de les mesures contra la Covid-19

Amb l'assumpció de la competència, el Consistori gestionaria les multes i n'obtindria el cobrament

Societat

L'Ajuntament de Mollet sol·licitarà a la Generalitat de Catalunya la competència per poder gestionar les sancions per les infraccions lleus per incompliment de les mesures contra la Covid, una competència que a hores d'ara, a Mollet, encara manté el Govern català.
 

D'aquesta manera, l'Ajuntament assumiria la competència sancionadora davant incompliments de mesures com l’obligació de l’ús de la mascareta, l’horari d’obertura i tancament d’establiments i activitats, la distància física interpersonal de seguretat en llocs públics o privats, oberts o tancats, el confinament i limitacions de concentració de persones en reunions i o trobades tant en l’àmbit privat com el públic, totes elles infraccions amb sancions entre 100 i 3.000 euros.

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el Decret Llei 30/2020, de 4 d’agost, pel qual s’estableix el règim sancionador específic per incompliment de les mesures de prevenció i contenció sanitàries per fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19. A Mollet, totes les denúncies fetes per la Policia Municipal s’han tramès a la Generalitat de Catalunya perquè imposi les sancions pertinents i en faci el cobrament. "Interior tramitava l'expedient i aportava una part de la sanció a l'Ajuntament", explicava en el ple el regidor de Seguretat Ciutadana i Convivència, Juan José Baños. Amb tot, el mateix Decret estableix que el Govern català pot delegar la competència sancionadora per la comissió d’infraccions lleus, i per tant el cobrament íntegre de la sanció, en els ajuntaments que així ho sol·licitin. "La tasca que ha fet la Policia Municipal ha portat moltes hores i esforços i no tenim molt clar com s'està gestionant per part del Govern", deia Baños, qui aclaria: "Quan una administració ha de gestionar centenars de milers de multes és complicat que ho pugui fer perfectament. Ara per ara no sabem si s'estan gestionant i això no incentiva el compliment de les mesures per part dels ciutadans", asseverava Baños, qui reclamava que la potestat sancionadora tingui caràcter retroactiu.

La proposta per demanar les competències per gestionar les sancions va comptar amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú. La portaveu de Mollet en Comú, Marina Escribano, es preguntava per què no s'havien sol·licitat abans aquestes competències i demanava que la decisió "no incentivi un ànim recaptatori desmesurat" per part de l'Ajuntament, un comentari al qual Baños responia amb una defensa de la professionalitat de la Policia Municipal a l'hora d'imposar les sancions.

Per la seva part, el portaveu de Cs, Iván Garrido, apuntava que aquestes sancions tenen "un entramat jurídic qüestionable" i advertia que si és Ajuntament qui imposa les sancions i després són recorregudes "els costos burocràtics també hauran de ser assumits per l'Ajuntament". Per aquest motiu, Garrido demanava al govern local un estudi de la viabilitat de les sancions.

Edicions locals