Mollet demana l'alliberament de les patents de les vacunes

El ple aprova la seva adhesió a la Declaració de Barcelona

Societat

En plena campanya de vacunació contra la Covid, el debat sobre l'alliberament de les patents per part de les empreses farmacèutiques ha arribat a l'Ajuntament de Mollet. El ple molletà ha aprovat la proposta de Mollet en Comú d'adherir-se a la Declaració de Barcelona per l’alliberament d'aquestes patents com a mesura per garantir l'equitat en la distribució dels vaccins arreu del món.

La moció destaca que les vacunes són "la millor i potser l’única esperança per deixar enrere aquesta pandèmia" i denuncia que la producció i la distribució mundials de les vacunes "s’evidencien limitades i desiguals". La proposta aprovada considera que les principals causes de la distribució desigual són les patents i el "secretisme dels contractes" amb les farmacèutiques, que "tenen el monopoli de la producció, el subministrament i la distribució de les vacunes arreu del món i hi ha opacitat en els contractes i acords formalitzats amb els diferents països".

La moció recorda que les administracions públiques "han destinat molts recursos públics a aconseguir que les diferents empreses farmacèutiques poguessin desenvolupar i comercialitzar una vacuna" i creu necessàries mesures que responguin a criteris de salut pública i de justícia global "per sobre de barreres i interessos".

Per aquest motiu, la moció insta el Govern de l’Estat i la Comissió Europea, que activin els mecanismes excepcionals que preveu la legislació internacional, de manera que les indústries farmacèutiques que disposen de vacunes de provada eficàcia alliberin temporalment les patents, i permetin una transferència de coneixement o producció per accelerar al màxim la capacitat global de producció de les vacunes. El document exposa la importància d'assegurar que aquestes vacunes arribin a tots els racons del planeta per "una qüestió d’ètica mèdica, de salut global i de drets humans, i per prevenir l’aparició i la disseminació de noves variants".

La moció va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups excepte el vot en contra de Cs, que incidia en què el desenvolupament d'algunes de les vacunes s'ha fet només amb capital privat i que es mostrava a favor d'altres mecanismes per arribar als països més pobres que no passin per l'alliberament de patents.

Edicions locals